Overslaan en naar de inhoud gaan

Daniëlle van Helden – Het begint met een geheim

Het begint met een geheim

Het leven van Suus staat al een tijdje stil. Ze werkt al jaren in dezelfde kringloopwinkel, terwijl ze eigenlijk droomt van een eigen atelier waar ze met schilderen haar geld kan verdienen. Ook in de liefde gebeurt er weinig. Haar baas en beste vriend Stan probeert echter de boel een beetje op te porren: Suus gaat op een blind date, maar hij blijkt verschrikkelijk!

Net wanneer ze denkt dat de avond niet erger kan, veroorzaakt ze een ernstig auto-ongeluk… Suus wordt gearresteerd door de knappe politieagent Chris en moet een nacht in de cel doorbrengen. Op het politiebureau ontdekt ze dat door haar toedoen de zeventienjarige Emma in het ziekenhuis is beland. Getergd door schuldgevoel besluit Suus – weer op vrije voeten – bij haar langs te gaan. Het klikt direct, alleen houdt Suus één klein detail achter: zíj heeft Emma aangereden. Durft Suus haar uiteindelijk de waarheid te vertellen?

‘Het begint met een geheim’ was mijn eerste kennismaking met Daniëlle van Helden. Wat heeft deze auteur een bijzondere roman geschreven. Dat komt met name door hoofdpersonage Suus. Al vrij in het begin van het verhaal maakt zij een zeer verkeerde keuze door met alcohol achter het stuur te gaan zitten. Dat heeft een zeer groot gevolg… voor haarzelf en voor een jonge vrouw.

Na die vreselijke gebeurtenis kun je als lezer niet zoveel hebben van Suus. Je snapt niet dat ze na zoveel glazen wijn is gaan rijden. Maar het knappe van Van Helden is dat ze ervoor zorgt dat je langzamerhand Suus beter begint te begrijpen. Haar keuze om met alcohol op te gaan rijden niet, maar wel hoe ze haar leven hierna oppakt. Ook hierin maakt ze niet altijd de meest gelukkige keuzes. Je merkt echter wel dat ze haar best doet. Suus gaat een mooie ontwikkeling door… én het wordt haar niet altijd gemakkelijk gemaakt door de auteur.

Wanneer je eenmaal begonnen bent in ‘Het begint met een geheim’ blijf je het liefste doorlezen. Dat komt aan de ene kant door de keuzes van Suus en aan de andere kant door de prettige schrijfstijl van de auteur. Je bent heel benieuwd waar het verhaal naartoe gaat. Van Helden heeft geen standaard feelgood roman geschreven (voor zover die al bestaan); ze heeft op haar manier een mooie draai aan dit genre gegeven. Ik ben benieuwd naar andere boeken van haar.

Auteur: Daniëlle van Helden
Titel: Het begint met een geheim
Genre: Roman
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021041070