Overslaan en naar de inhoud gaan

Ella Marjon – Haar kant van de weg

Haar kant van de weg

Fien Grasser runt een klein restaurant in Wijk bij Duurstede. Op weg naar een cateringklus rijdt ze tot haar grote schrik iemand aan. Lea heeft al vele klappen opgevangen, letterlijk en figuurlijk, wanneer ze door Fien geraakt wordt. De twee vrouwen gaan tegen wil en dank deel uitmaken van elkaars leven.

In ‘Haar kant van de weg’ volg je voornamelijk het verhaal van Fien Grasser, dat wel heel cru begint met de aanrijding van Lea. Op het moment van de aanrijding weet je nog maar heel weinig over Fien en eigenlijk niets over Lea. Ella Marjon laat je stukje bij beetje kennismaken met deze beide vrouwen. Hoe verder je in het verhaal bent, hoe beter je met name Fien leert kennen.

De auteur heeft een bijzondere wijze van vertellen gekozen. Vrijwel ieder hoofdstuk begint met een brief van Lea aan haar tante. Op die manier leer je haar steeds wat beter kennen, maar als lezer moet je hierbij nog wel het een en ander zelf invullen door wat er tussen de regels door verteld wordt. Daar moet je wel van houden. Ik vond het interessant gekozen dat de auteur het verhaal van Lea op deze manier deelde. Je krijgt als lezer namelijk erg de neiging om Lea te willen helpen, ook al weet je niet zeker of ze dat zelf ook wil.

Het personage Fien is een heel fijn persoon. Ze heeft heel wat meegemaakt in het verleden en ook in het heden gaat het haar niet altijd gemakkelijk af. Desondanks maakt ze er het beste van met haar leven. Ze komt heel lief en oprecht over, waardoor je haar als het ware de wereld gunt. Mooi beschreven door Marjon. Je krijgt zin om in haar restaurant een hapje te komen eten.

‘Haar kant van de weg’ leest als een fijne roman met hier en daar een psychologische onderlaag erbij. Personage Fien maakt een mooie groei door binnen het verhaal en daar krijg je als lezer wel een soort band mee. Personage Lea blijft wat meer op de achtergrond door de manier waarop er over haar geschreven wordt (via de brieven). Dat was zeker mooi gekozen, maar ergens had ik nog wel meer over haar willen lezen. Al met al heeft de auteur een interessante en mooie roman geschreven, die je nog wel even nadenkt over de vragen ‘waarom overkomen bepaalde zaken je?’ en ‘is alles wel zo goed bij anderen als dat het soms lijkt?’

Auteur: Ella Marjon
Titel: Haar kant van de weg
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020545142