Overslaan en naar de inhoud gaan

13 Reasons why op Netflix

Een paar weken geleden las ik het boek ’13 Reasons why’ van Jay Asher. Het boek maakte indruk op me en ik kon haast niet stoppen met lezen. Binnen één dag las ik het uit.

Diezelfde avond besloot ik de eerste aflevering van de gelijknamige Netflix-serie te gaan kijken. En wow, de serie maakte nog meer indruk. De reden daarvan voor mij is dat alles ineens tien keer zo hard binnenkomt als je het op beeld ziet. Het pesten bijvoorbeeld komt veel harder over als je het ziet dan wanneer je er alleen maar over leest. Dat gold voor meer fragmenten, die ik verder niet zal benoemen voor het geval je de serie (nog) niet gezien hebt.

Overeenkomsten en verschillen
Zowel in het boek als in de serie is het hoofdonderwerp natuurlijk de zelfmoord van Hannah Baker en de cassettebandjes die ze heeft achtergelaten waarin ze dertien redenen geeft voor haar zelfmoord. In het boek is een tijdsspanne van één dag, terwijl het in de serie allemaal veel langer duurt. Dat kan haast niet anders als je dertien afleveringen van bijna één uur maakt. Daarom is het ook niet verbazingwekkend dat er in de serie veel meer gebeurt en veel meer te zien is dan in het boek. Als je het boek gelezen hebt en de serie hebt gezien, weet je wat waar ik allemaal op doel.

’13 Reasons why’ is één van de indrukwekkendste series die ik tot nu toe gezien heb. Vanaf de eerste minuut zat ik gekluisterd aan een de buis om de aflevering te volgen. Wil ik bij andere series nog wel eens tussendoor op mijn mobieltje kijken (vervelende gewoonte!), bij deze serie had ik die neiging helemaal niet. Ik wilde alles wat er gebeurde volgen en niets missen om maar te ontdekken wat er allemaal gaande was. Tegelijkertijd gaf elke aflevering zoveel impact dat ik er telkens maar eentje achter elkaar keek. Eenmaal heb ik er twee op één avond zitten kijken, en daarna vrij slecht geslapen omdat alle beelden door mijn hoofd spookte. Daarop besloot ik dat één aflevering per keer voldoende was.

Seizoen 2
De laatste aflevering geeft een aantal losse eindjes die het boek niet kende. Gezien het grote succes van de serie en deze losse eindjes is het niet verrassend dat Netflix bezig is met een tweede seizoen. Ik ben heel benieuwd wat er dan allemaal naar voren komt en of dit tweede seizoen net zo goed wordt als het eerste. Eén ding weet ik zeker: ik zit volgend jaar weer aan de buis gekluisterd als de nieuwe aflevering van ’13 Reasons why’ online staan. En jij?