Overslaan en naar de inhoud gaan

Aline van Wijnen – Het geheime kistje van Elle

Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dat van korte duur.

Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid.

Meteen vanaf de proloog van ‘Het geheime kistje van Elle’ word je als lezer meegenomen in het verhaal van Elle en van Janna. Aline van Wijnen weet haar lezers van de eerste tot de laatste pagina te boeien én te ontroeren. Door de afwisseling tussen heden en verleden blijft je nieuwsgierigheid groot en wil je het verhaal het liefste in één keer uitlezen. Wat is er allemaal met Janna’s oma gebeurd? En waarom heeft ze daar altijd over gezwegen?

Van Wijnen heeft een fijne schrijfstijl en weet het verhaal van Elle op een bijzondere manier neer te zetten dat je er enorm door geraakt wordt. Daarnaast is het mooi om te zien hoe Janna tijdens haar zoektocht naar antwoorden als persoon groeit. Het is fijn om die ontwikkeling als lezer van dichtbij mee te mogen maken.

Het verhaal uit ‘Het geheime kistje van Elle’ blijft nog wel even door je hoofd rondspoken als je het boek uithebt. Wat verschrikkelijk dat zulke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en wat goed dat er nog steeds aandacht aan besteed wordt. Kippenvel!

Auteur: Aline van Wijnen
Titel: Het geheime kistje van Elle
Genre: Roman
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022591857