Overslaan en naar de inhoud gaan

Alma Post – De moeder van Vera

Vanaf haar kindertijd heeft Vera zich onzeker gevoeld in gezelschap van haar schaamteloos egocentrische moeder. Ook nu ze al dik volwassen is, slaagt moeder Marga erin haar dochter veelvuldig te overvallen met haar enormiteiten. De familie drijft een landelijk gelegen hotel-restaurant, waarin hard gewerkt wordt door iedereen behalve Marga. Toch staat Marga onaantastbaar aan de top van de piramide die Hotel Boszicht vormt.

Na de dood van haar tolerante vader Ties besluit Vera, inmiddels van middelbare leeftijd, zich niet langer door haar moeder te laten overheersen. Daartoe moet ze haar eeuwige schroom overwinnen. Tegenover haar moeder, maar ook tegenover haar in een mysterieuze liefdescrisis verkerende dochter.

‘De moeder van Vera’ is mijn eerste kennismaking met Alma Post. De auteur heeft al verschillende titels op haar naam staan en haar nieuwste boek nodigt uit om meer werk van haar te gaan lezen. Ze heeft een fijne en toegankelijke schrijfstijl en ze weet het verhaal van Vera op een goede manier op papier te zetten. Je krijgt als lezer namelijk een beeld hoe het is om met een narcistische moeder op te groeien. Natuurlijk is dat heel anders dan wanneer je daadwerkelijk in de situatie zit, maar de auteur weet de impact en de gevolgen van deze situatie goed over te brengen op de lezer.

Post weet haar lezers vanaf het eerste hoofdstuk in het verhaal te trekken en ze erin te houden. Dat komt met name door de verschillende personages. Hoe is het om met een egocentrische moeder op te groeien? Hoe is het om als volwassen vrouw zo’n moeder te hebben? En wat gaat er in het hoofd van een narcistisch persoon om? De auteur belicht de verschillende kanten in deze familiesituatie. Dat maakt van ‘De moeder van Vera’ een indrukwekkende roman, die je nog wel even bijblijft als je het boek uithebt.

Auteur: Alma Post
Titel: De moeder van Vera
Genre: Roman
Aantal pagina's: 172
Uitgeverij: De onderstroom
ISBN: 9789083043715