Overslaan en naar de inhoud gaan

Aloys van der Stoep – Judith

Hoe is het om als ouder machteloos toe te kijken hoe je dochter de grip op het leven verliest? En hoe is het om weggehouden te worden bij je kleinkinderen? Aloys van der Stoep en zijn vrouw weten – helaas – hoe dit is.

Hun dochter Judith heeft op veertienjarige leeftijd iets verschrikkelijks meegemaakt. En dat heeft haar getekend voor de rest van haar leven in haar doen en laten. Dat is vooral te merken in al haar relaties.

Met een Amerikaanse man krijgt ze uiteindelijk drie kinderen. Judith lijkt wat op te leven, maar dat verandert snel als haar vriend haar valselijk beschuldigd van mishandeling. De gevolgen zijn dramatisch…

Aloys van der Stoep neemt ons in ‘Judith’ mee naar het leven van zijn gelijknamige dochter. Meteen in het begin lees je wat de verschrikkelijke gebeurtenis is, en word je meteen met je neus op de feiten gedrukt. Daarna vertelt Van der Stoep in gemakkelijke zinnen hoe de jeugd van zijn dochter verder is verlopen en wat zij na de middelbare school ging doen. Het is informatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe het leven van de volwassen Judith is gegaan.

Het tweede deel van het boek is meteen het meest heftige deel. Judith ontmoet haar Amerikaanse vriend, krijgt drie kinderen met hem en raakt ze ook weer kwijt. De relatie tussen haar en Mark is allesbehalve standaard te noemen. Dat blijkt ook wel uit de manier waarop ze uit elkaar gaan.

Van der Stoep probeert gerechtigheid voor zijn dochter te vinden. Ze heeft haar kinderen nooit mishandeld en wil dat Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming dat weten en aanpassen. Het is een strijd die tot op de dag van vandaag nog niet gestreden is. In het laatste hoofdstuk lees je hoe hij, zijn vrouw en hun andere dochter deze strijd blijven voortzetten tot hun dochter / zus eerherstel heeft gekregen.

Non-fictieboeken zijn niet mijn meest favoriete boeken om te lezen, maar ‘Judith’ is wel een boek waar je nog even over nadenkt als je het uit hebt. Je vraagt je af hoe zoiets kan gebeuren in ons land. Als jij wel graag dit genre leest, dan zul je ook dit boek waarderen.

Auteur: Aloys van der Stoep
Titel: Judith
Genre: Non-fictie
Aantal pagina’s: 349
Uitgeverij: Uitgeverij De Geus B.V.
ISBN: 9789044525939