Overslaan en naar de inhoud gaan

Angelique van der Bijl – Nachtschade

Carmen is een jonge succesvolle journaliste, die met een scherpe pen prachtige artikelen over de meest uiteenlopende zaken weet te schrijven. Nadat ze haar zus Irene een aantal jaren uit het oog is verloren, probeert ze de band met haar zus weer te versterken. Dat lijkt goed te gaan totdat de dubieuze zakenman Ivan in hun leven komt.

Op een dag zijn Irene en Ivan plotseling verdwenen. Carmen gaat op onderzoek uit, waarbij ze verstrikt raakt in een crimineel netwerk wat ooit is begonnen bij de moord op een Servische politicus waarna zijn vrouw met hun 10-jarig zoontje naar Nederland vluchtte. Tegelijkertijd ontdekt Carmen meer over het verleden van haar familie dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

‘Nachtschade’ begint met een spannend, schuingedrukt fragment dat een heleboel vragen oproept. Wie komen er voor in dit fragment? Wat is er precies gebeurd dat het zo ver is gekomen? En hoe loopt dit af? Deze en vele andere vragen worden in de loop van het boek beantwoord. Het duurt eventjes voor je lekker in het verhaal zit. Dat komt vanaf het moment dat doorhebt wie de verschillende personages zijn en wat hun rol is.

Angelique van der Bijl vertelt het verhaal in het heden (2013) en het verleden (de jaren ’70 en ’80). Als lezer heb je door dat de gebeurtenissen uit het verleden met het heden te maken hebben, maar hoe het precies in elkaar steekt…? Daarvoor geeft de auteur je stukje voor stukje aanwijzingen om zo erachter te komen wat het een met het ander te maken heeft. De ene onthulling is daarbij verrassender dan de ander. Zonder iets weg te willen geven, werkt de auteur naar een spannende ontknoping toe waarbij je als lezer nog even goed verrast wordt. Knap gedaan!

Met ‘Nachtschade’ heeft Van der Bijl een prima debuut geschreven dat voor een aantal spannende leesuurtjes zorgt. Leuk detail: tijdens de cursus ‘Creatief schrijven’ bij auteur Esther Kreukniet heeft ze dit ‘Nachtschade’ geschreven.

Auteur: Angelique van der Bijl
Titel: Nachtschade
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 358
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789086603329