Overslaan en naar de inhoud gaan

Anna Levander - Mo

De kersverse premier Morten Mathijsen heeft er alles voor over om erachter te komen wie zijn spindoctor Evelien heeft vermoord. Hij bestempelt de moord als een laffe daad en wil dat de dader zo snel mogelijk opgepakt wordt. Hierdoor is zijn aandacht niet volledig gericht op de politiek, waardoor hij al snel wat steken laat vallen als eerste minister.

De eerste interne ruzies bij De Nieuwe Liberalen liegen er niet om. De getalenteerde politicus Mo Limam is door Mathijsen uit de gemeenteraad gehaald om de nieuwe fractievoorzitter te worden. Mo komt keihard in botsing met Morten over de antiterreurwetgeving. Zijn dit de eerste scheurtjes die leiden tot…?

Ondertussen zit Marijn Flanders op dé ideale plek voor haar boek: ze heeft de rol als spindoctor op zich gekregen. Nu krijgt ze veel informatie vanuit eerste hand, die ze zeker in haar boek wil gebruiken. Ze moet er alleen voor zorgen dat niemand in de gaten krijgt welke rol ze eigenlijk heeft.

‘Mo’ gaat een aantal maanden verder na de verschrikkelijke gebeurtenis waarmee ‘Morten’ is geëindigd. Morten is zeer verdrietig en woedend. Hij wil dat degene die verantwoordelijk is voor de dood van “zijn Evelien” wordt opgepakt. Hoe eerder, hoe beter. Maar tegelijkertijd gaat het politieke leven verder. Anna Levander laat de innerlijke strijd die Morten hierdoor regelmatig voert, duidelijk naar voren komen. Als lezer heb je aan de ene kant medelijden met hem, maar aan de andere kant zet je vraagtekens bij zijn politieke beslissingen. Je wordt als het ware heen-en-weer gesleept tussen twee emoties.

Naast de verhaallijn vanuit Morten lees je ook vanuit Marijn en Mo. In vergelijking met het eerste boek is er hiermee een extra verhaallijn naar voren gekomen. Doordat het duidelijk is wanneer je vanuit wie leest, is dat niet erg. Je leert de drie personages en hun gedachten goed kennen. Vooral de rol van Marijn vond ik interessant. Ze maakt een grote ontwikkeling door. Je hoopt dat haar dubbele rol niet ontdekt wordt, zodat haar boek uitgegeven kan worden.

Het verhaal van ‘Mo’ leest vlot, mede doordat er heel veel in gebeurt. Het verhaal is spannend en heeft een boeiende insteek, doordat het een politieke thriller is die zich in Nederland afspeelt. De politieke dilemma’s die aan bod komen, zoals “de zelfmoordpil” en de extreem zware straffen voor Jihad-strijders, zetten je aan het denken. Hoe zou onze huidige regering daarop reageren?

De ontknoping is ontzettend spannend en zet je haast op het puntje van je stoel. Je wordt hierdoor erg nieuwsgierig naar het derde deel, dat gelukkig vorige maand al is verschenen.

Anna Levander is het pseudoniem van journalistenduo Annet de Jong en Dominique van der Heyde. ‘Mo’ is het tweede deel van de Morten-trilogie.

Auteur: Anna Levander
Titel: Mo
Genre: (Politieke) thriller
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Uitgeverij Q
ISBN: 9789021456706