Overslaan en naar de inhoud gaan

Anna Woltz – Haaientanden (Kinderboekenweekgeschenk 2019)

Atlanta van elf heeft een waanzinnig plan: ze wil in 24 uur rond het IJsselmeer fietsen. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis.

Ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley is even oud als Atlanta, Hij is vrolijk, grappig én mysterieus: hij is weggelopen van huis, maar heeft niks meegenomen. In zijn zak zitten alleen twee haaientanden ... Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?

Het thema van de Kinderboekenweek was dit jaar ‘Reis mee’. Anna Woltz heeft daar met het Kinderboekenweekgeschenk rekening mee gehouden. In ‘Haaientanden’ gaan de hoofdpersonage ook op reis. Ze hebben allebei hun eigen reis voor ogen, maar komen elkaar op een bijzondere manier tegen. Meteen vanaf dat moment zit je als lezer in het verhaal.

Atlanta en Finley zijn twee bijzondere kinderen, die je – ondanks de beperkte lengte van het verhaal – best goed leert kennen. Knap hoe de auteur dat voor elkaar heeft gekregen. Ze hebben hun eigen problemen en durven die uiteindelijk met elkaar te delen. Dat levert een ontroerend verhaal op, waarbij je af en toe ook nog even mag lachen. ‘Haaientanden’ is één van de mooiste Kinderboekenweekgeschenken die ik gelezen heb.

Auteur: Anna Woltz
Titel: Haaientanden
Soort: Kinderboekenweekgeschenk 2019
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059654990