Overslaan en naar de inhoud gaan

Anne van der Valk – Bloemen in de winter

Na vele jaren voor de klas wil de 35-jarige Heleen haar leven drastisch omgooien. Ze verhuist naar Friesland, naar een boerderij met een mooie ruimte om te schilderen.

Op de boerderij leert Heleen ondertussen haar nieuwe buren kennen, een vader en zoon met een veebedrijf. De vriendschap tussen zoon Herman en Heleen verdiept zich, maar dat leidt tot spanningen. Als er dan ook een politieonderzoek vanwege kunstvervalsing opgezet wordt, vraagt Heleen zich af of ze wel de juiste keuze gemaakt heeft.

Het verhaal van ‘Bloemen in de winter’ wordt door Anne van der Valk op een beeldende manier verteld. De auteur neemt je helemaal mee naar Friesland en zorgt er door haar mooie omschrijvingen van de omgeving voor dat je je echt even in die provincie waant. Ook de personages komen als het ware tot leven voor de lezer. Je kunt je een goed beeld vormen van Heleen en de andere personen. Heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt.

Hoofdpersonage Heleen komt af en toe wat naïef over. Ze is soms wel heel goedgelovig, waardoor je als lezer het boek in zou willen kruipen om haar streng toe te spreken dat niet alles is wat het lijkt. Dat geeft aan dat Van der Valk je regelmatig echt meekrijgt in het verhaal. Het is alleen jammer dat er twee storende foutjes in het boek stonden. Zo staat er eerst dat Heleen een bepaald persoon sinds de basisschool kent en een paar hoofdstukken later is het ineens sinds de middelbare school. Daarnaast maakt Heleen met iemand een afspraak voor maandag en twee zinnen later staat er dat ze elkaar dinsdag zien. Dat soort zaken halen je dan toch weer even uit het verhaal. Je leest even terug of je het nu verkeerd onthouden hebt of niet.

Al met al heeft Van der Valk met ‘Bloemen in de winter’ een leuk debuut geschreven, waarbij je je tijdens het lezen echt even op een andere plek waant.

Auteur: Anne van der Valk
Titel: Bloemen in de winter
Genre: Roman
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020540253