Overslaan en naar de inhoud gaan

Anne West – Maud

De stadstuin is niet zomaar een moestuintje. Dit is een Amsterdamse tuin waar de buurt samenkomt en groenten verbouwt. Als de drie zussen Maud, Yara en Britt deze tuin erven, zien ze niet direct reden om elkaar in levenden lijve te ontmoeten. Maar dat blijkt een misvatting.

Maud is de oudste en succesvolste van de zussen. Ze zit eigenlijk helemaal niet te wachten op de erfenis. Ze heeft een steady relatie, een goede baan en eindelijk uitzicht op een behoorlijke promotie. Maar toch heeft Maud ook zo haar kopzorgen.

‘Maud’ is het eerste deel uit De stadstuin-trilogie, waarin drie zussen centraal staan die samen de stadstuin van hun vader hebben geërfd. Of ze daar nu alle drie even blij mee zijn…

Als je aan het eerste boek begint, verwacht je mede door de titel het verhaal vanuit personage Maud te lezen. Dit personage komt veelvuldig voor in het boek, maar je leest ook vrij veel vanuit Yara en in wat mindere mate ook vanuit Britt. Het is fijn om de drie hoofdpersonages al te leren kennen, maar je krijgt wel het goed dat De stadstuin-trilogie één groot verhaal is dat in drie delen is opgesplitst. Daar is op zich niets mis mee, maar je verwachtingen waren anders na het lezen van de flaptekst.

Anne West heeft een toegankelijke schrijfstijl, waardoor het verhaal prettig leest. Ze heeft met de drie zussen drie heel verschillende personages geschapen. Aan Maud moet je als lezer wel even wennen. Ze lijkt haar prioriteiten niet op een rijtje te hebben en je wil haar het liefste even wakker schudden om haar in te laten zien wat echt belangrijk is in het leven. Altijd leuk als je als lezer helemaal wordt meegenomen in het verhaal.

West zorgt aan de ene kant voor een aantal afgesloten stukken in ‘Maud’, maar ze laat tegelijkertijd voldoende ruimte over voor de andere twee delen. Het boek maakt je voldoende nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Nu je weet dat alle zussen de ruimte krijgen in een boek, ben je daar meteen wat beter op voorbereid bij de overige delen.

Auteur: Anne West
Titel: Maud
Serie: De stadstuin
Genre: Roman
Aantal pagina's: 262
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020539622