Overslaan en naar de inhoud gaan

Annemarie de Gee en Eva Kelder – Ik, moeder

Annemarie de Gee en Eva Kelder zagen hun schrijvende leven veranderen door de komst van een kind. De transformatie die het moederschap in denken, doen en leven teweeg kan brengen werd volgens hen slechts marginaal weerspiegeld in literatuur. Zij wilden een beeld scheppen waarin de moeder géén plat personage is maar juist geschakeerd, zodat we ons in haar herkennen. De moeder als hoofdrolspeler, de moeder als mens. Dus stelden zij de verhalenbundel ‘Ik, moeder’ samen.

De verhalenbundel ‘Ik, moeder’ is een boeiende en veelzijdige bundel. De dertien auteurs laten elk op hun eigen manier met hun eigen inbreng een kijk op het moederschap zien. Yasmine Allas, Saskia de Coster, Annemarie de Gee, Sanneke van Hassel, Marjolijn van Heemstra, Eva Kelder, Jannah Loontjens, Roos Schlikker, Aukelien Weverling en Nilgün Yerli schreven een verhaal, Neske Beks en Joke J. Hermsen schreven een essay, en Anna Enquist een gedicht.

Na een woord vooraf komen de verschillende bijdragen aan bod. Je kunt zelf kiezen in welke volgorde je de verhalen uit deze bundel leest. Het zijn afgeronde gehelen, waardoor je ze niet per se op de volgorde zoals ze in de bundel staan hoeft te lezen. Doordat er dertien auteurs aan dit boek hebben meegewerkt, leer je meteen ook nieuwe auteurs kennen. Ik kende tenminste niet alle vrouwen die een stuk hadden geschreven. Anne Enquist zal een naam zijn die iedereen waarschijnlijk wel kent, maar dat zal niet het geval zijn bij alle namen. Dat maakt het een leuke manier om nieuwe schrijfsters te leren kennen en daarna te ontdekken wat zij nog meer uitgebracht hebben.

In ‘Ik, moeder’ wordt een mooi én realistisch beeld geschept wat het moederschap zoal kan inhouden. Het is niet alleen maar een roze wolk waar een blije vrouw samen met haar partner op rondzweeft; het is veel meer dan dat. Daarom is deze verhalenbundel zeker een aanrader voor moeders én vaders.

Samenstellers: Annemarie de Gee en Eva Kelder
Titel: Ik, moeder
Genre: Roman
Aantal pagina's: 208
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029093248