Overslaan en naar de inhoud gaan

Annemartien Berkelaar – Opnieuw beginnen

De komst van Thea in een dorp in de Achterhoek brengt veel teweeg. Thea wil een nieuwe start maken, maar dat blijkt niet zo gemakkelijk te gaan als ze had gehoopt. Simone is een gescheiden vrouw die grotendeels in haar eentje verantwoordelijk is voor de zorg voor haar twee kinderen.

Thea en Simone krijgen een mooie, vriendschappelijke band met elkaar, ondanks hun leeftijdsverschil. Ze vormen voor elkaar een lichtpunt in een moeilijke tijd.

In ‘Opnieuw beginnen’ volgen we het verhaal van vijftiger Thea en dertiger Simone. Het lijkt op het eerste gezicht een gezellige roman over een vrouw die een nieuwe start wil maken. Stukje bij beetje ontdek je waarom Thea deze keuze heeft gemaakt en welke gevolgen dat heeft. Doordat je als lezer net zoveel weet als Simone begrijp je sommige keuzes van Thea in eerste instantie niet. Het is interessant dat Annemartien Berkelaar voor dit perspectief heeft gekozen. Pas als Simone meer te horen krijgt van haar nieuwe vriendin, weet je het als lezer ook. Vervolgens ga je Thea ook beter begrijpen.

Berkelaar heeft een vrij fijne schrijfstijl. Ze weet op een mooie en levendige manier het verhaal te vertellen, waardoor je je een goed beeld van de omgeving en de personages kunt vormen. Het is soms wel jammer dat bepaalde gebeurtenissen vrij vlot verlopen. Zo begeeft Simone zich bijvoorbeeld op een gegeven moment in het datingcircuit. Sommige dates worden uitgebreider besproken dan andere. Dat is prima; alleen verwacht je als lezer dat de belangrijkere dates meer aandacht zullen krijgen dan de minder belangrijke. Dat is jammer dat dat niet altijd het geval is. Dat geldt ook bij een grote gebeurtenis voor Thea. Zonder spoilers weg te willen geven, staat zij voor een belangrijke keuze die uiteindelijk best grote gevolgen heeft. Dat wordt hier en daar wat summier verteld. Met een pagina of 100 meer had het verhaal net wat meer kunnen hebben.

‘Opnieuw beginnen’ was een prima eerste kennismaking met deze (voor mij) onbekende auteur. Je beleeft er uiteindelijk wel een aantal leuke leesuurtjes mee.

Auteur: Annemartien Berkelaar
Titel: Opnieuw beginnen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789401912617