Overslaan en naar de inhoud gaan

Anya Niewierra en Merel Godelieve – Ook dat nog

Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen.

Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de 'wandelende graftakken'. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.

Wat hebben Anya Niewierra en Merel Godelieve met ‘Ook dat nog’ een geweldig en hilarisch boek geschreven. Ik heb regelmatig hardop moeten lachen om bepaalde dagboekfragmenten (en houd daarbij in gedachten dat ik het boek voornamelijk in de trein heb gelezen) en daardoor echt genoten van het verhaal. De auteurs weten hun lezers van het begin tot het eind te boeien. Heerlijk!

Tijdens de gebeurtenissen uit ‘Ook dat nog’ breekt de coronacrisis uit. Ook al is het pas twee jaar geleden dat het begon en dat we in de eerste lockdown terechtkwamen… het voelt alsof het al veel langer geleden is. Als je leest over de 1,5 meter afstand of het verplicht thuiswerken of het hamsteren naar toiletpapier; het lijkt haast een hele andere tijd, terwijl het in 2020 allemaal nog het geval was. Bizar eigenlijk! Maar dat even terzijde…

Niewierra en Godelieve hebben beiden een beeldende schrijfstijl en weten de gebeurtenissen uit de dagboeken als het ware tot leven te laten komen. Voor mijn gevoel heeft Niewierra de fragmenten over Roos geschreven en Godelieve die van Maddy. Geen idee of dit klopt, maar het leek mij een mooie gedachten. Tijdens het lezen merk je er overigens niets van dat dit boek door twee verschillende auteurs is geschreven. Het voelt haast als een geheel. Knap gedaan!

De personages uit ‘Ook dat nog’ zijn gewoon geweldig. Niet alleen de drie hoofdpersonages, maar ook de verschillende personen met een kleinere rol. Zoals ik al eerder zei: het is echt genieten van het begin tot het eind. Aanrader!

Auteurs: Anya Niewierra en Merel Godelieve
Titel: Ook dat nog
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024599622