Overslaan en naar de inhoud gaan

Bart Ongering – Meester Bart op zijn best

Wie kent Meester Bart niet? Zijn columns in Trouw worden gretig gelezen door jongeren én volwassenen. Ook heeft hij vele volgers op social media, waar hij meerdere keren per week van zich laat horen. In ‘Meester Bart op zijn best’ staan zijn beste columns, niet eerder gepubliceerde stukken en een kort, autobiografisch verhaal.

Per toeval ontdekte ik Meester Bart op Facebook omdat iemand uit mijn vriendenlijst een status van hem geliket had. Ik ben zijn pagina gaan volgen en las met veel plezier de uitspraken van leerlingen die hij deelde. Zijn columns had ik nog niet zoveel gelezen, en dat maakte zijn boek extra leuk voor mij.

Bart Ongering begint in ‘Meester Bart op zijn best’ met een kort, autobiografisch verhaal waarin de lezer ontdekt waarom hij leraar is geworden. Het is een prachtig stukje om te lezen, waarbij ik zelfs even tranen in mijn ogen kreeg. En het vormt een goede inleiding voor de rest van het boek.

Zijn columns kun je het beste omschrijven als eerlijke en duidelijke stukken. Hij brengt bepaalde zaken aan het licht en geeft daar soms een heel andere kijk op dan je zou verwachten. Zo schrijft hij over een moeilijke invalklas waar hij moet gaan lesgeven. Hij geeft meteen bij de leerlingen aan hoe ze bekend staan en het gesprek dat daarna volgt, is verrassend en opent je ogen. Dat krijgt de meester met meerdere columns voor elkaar.

Tussen de columns staan uitspraken van leerlingen die regelmatig op de social media-kanalen van Meester Bart voorbij komen. ‘Meester Bart op zijn best’ laat je nadenken over bepaalde zaken in het leven, maar zorgt ook voor een lach en een traan op je gezicht. Aanrader om te lezen!

Auteur: Bart Ongering
Titel: Meester Bart op zijn best
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 160
Uitgeverij: Pepper Books
ISBN: 9789020608441