Overslaan en naar de inhoud gaan

Boekentag: willekeurige vragen aan een boekenwurm

Laatst kwam ik een boekentag tegen met een aantal willekeurige vragen aan een boekenwurm. Ik vind boekentags altijd leuk om te lezen én om zelf in te vullen. Dus leek het me leuk om er weer eens eentje te doen.

Audioboek of een echt boek?
Ik geef de voorkeur aan een echt boek. Ik heb nog maar weinig audioboeken geluisterd. Soms lijkt het me wel prettig, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, maar ik heb dat eigenlijk nog nooit uitgeprobeerd. Nu luister ik meestal naar de radio, maar misschien is een audioboek luisteren tijdens de heen- en terugweg naar mijn werk ook wel een goed idee.

Zachte of harde kaft?
Als ik naar mijn boekenkast kijk, heb ik een duidelijke voorkeur voor zachte kaften. Ik vind ze prettig vasthouden en meestal vind ik het de prijs niet waard om meer te betalen voor een harde kaft. Zeker gezien de aantal boeken die ik per jaar koop…

Fictie of non-fictie?
Hoewel ik de laatste tijd wel vaker een non-fictie lees, lees ik nog altijd het meeste fictie. Mijn favoriete genres zijn thrillers, chicklits, young adult en romans.

Verzonnen of de echte wereld?
Uhm… de echte wereld. Ik lees wel eens fantasyboeken, maar de meeste fictieboeken die ik lees zouden zich in de echte wereld kunnen afspelen.

Harry Potter of Twilight?
Harry Potter! Die verzonnen wereld vind ik helemaal geweldig! Ik heb de boeken zowel in het Engels als in het Nederlands gelezen én in mijn boekenkast staan. Vorig jaar ben ik naar de HP-tentoonstelling in Utrecht geweest én naar de HP-studio’s in Londen. Dat was zo, zo, zo gaaf! Oh… en ik ben bij Platform 9¾ op de foto gegaan…

Geleend of gekocht?
De meeste boeken die ik lees heb ik gekocht (of als recensie-exemplaar ontvangen). Maar af en toe leen ik ook wel een boek via de bibliotheek. Je kunt tenslotte niet alles kopen dat je graag wil lezen.

Eenmalig boek of trilogie?
Dat vind ik allebei leuk om te lezen. Het voordeel bij een eenmalig boek is dat je een mooi, afgerond verhaal leest (meestal dan), maar bij een trilogie hoef je nog niet meteen afscheid te nemen van de karakters. Een van mijn favoriete trilogieën is de Zwaar-reeks van Chantal van Gastel. Die heb ik inmiddels al een paar keer gelezen en daar kan ik van blijven genieten.

Romantisch of actie?
Liever romantisch dan actie… Lekker wegzwijmelen met de hoofdpersonen vind ik heerlijk, maar op zoek gaan naar de dader(s) van een moordzaak doe ik ook regelmatig.

Lezen in een knusse omgeving of in de zon?
Lezen kan altijd en overal. In de winter kruip ik op de bank met een dekentje en een kopje thee; in de zomer ga ik buiten in de tuin zitten met een koud glas water en een zonnebril. Geef mij een boek en ik lees…

Eerst de recensie lezen of zelf beslissen?
Aan de hand van de flaptekst, de kaft en eventueel de auteur beslis ik zelf of ik een boek wil lezen of niet. Natuurlijk zie ik wel tweets enzo voorbij komen, waarin andere boekenwurmen enthousiast zijn over een boek. Dan lees ik waar het boek overgaat en beslis ik of ik het wel of niet wil lezen. Een recensie blijft tenslotte een persoonlijke mening en die kunnen nogal eens verschillen.