Overslaan en naar de inhoud gaan

Boris O. Dittrich – Barst

Een vrouw laat haar hond uit in het Amsterdamse Vondelpark en vindt het lijk van een jonge man. Zijn schedel is ingeslagen. Rechercheur Maya Oliphant krijgt de leiding over het moordonderzoek, maar het is onduidelijk wie de man is en wat hij 's nachts in het park deed.

Ondertussen is heel Nederland in de ban van een nieuwe talentenjacht op televisie. De 18-jarige Lilian Lely heeft zich door de audities geknokt, en maakt bekend dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. Ze wint daarmee de sympathie van het publiek, maar niet iedereen gelooft wat ze beweert. Dan neemt het onderzoek van Maya Oliphant een verrassende wending. Wat heeft de moord met Lilians ambities te maken?

In juni vinden jaarlijks de Spannende Boeken Weken plaats. Elk jaar schrijft een (thriller)auteur een speciaal geschenk hiervoor. Dit jaar had Boris O. Dittrich de eer om het Spannende Boeken Weken-geschenk te schrijven.

Het verhaal begint meteen spannend met de vondst van een lijk in het Amsterdamse Vondelpark. Afwisselend lees je over het moordonderzoek en over de ambities van Lilian Lely in het televisieprogramma ‘Nederlands Nummer 1’. Daardoor krijg je al snel het vermoeden dat deze twee gebeurtenissen met elkaar te maken. Je weet in het begin van het ‘Barst’ alleen nog niet precies hoe dat zit.

Omdat ‘Barst’ een kort verhaal is, heeft Dittrich niet veel ruimte om zijn lezers de personages uitgebreid te laten leren kennen. Tussen de regels door lees je wel iets meer achtergrondinformatie over de verschillende personen, maar het is te weinig om ze echt goed te leren kennen. Om diezelfde reden komt het moordonderzoek al snel in een soort stroomversnelling en heb je als lezer uiteindelijk redelijk vlug door wie de dader is en waarom. Dat zorgt ervoor dat de ontknoping niet heel verrassend is. Het maakt van ‘Barst’ een prima boekje om even tussendoor te lezen én het is een mooie kennismaking met Dittrich als auteur.

Auteur: Boris O. Dittrich
Titel: Barst
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: CPNB
ISBN: 9789059654662