Overslaan en naar de inhoud gaan

Carla de Jong – De Johansons

Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde en ontwikkelde Johansons. Ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers Frederik en Werther.

Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven? Of is er teveel gebeurd?

Het eerste dat opvalt als je het boek ‘De Johansons’ ziet, zijn de muzieknoten rondom de buitenkant van het boek. Dat wekt de indruk dat muziek een grote rol zal spelen en dat blijkt ook het geval te zijn. De drie kinderen Johansons zijn erg muzikaal opgegroeid dankzij hun ouders. Ook voor Anne speelt muziek een belangrijke rol, vooral als ze steeds meer in het gezin van haar vriendin Daphne wordt opgenomen.

Het verhaal wordt in het heden en het verleden (de jaren ’80) verteld. Je merkt dat er iets in het verleden is gebeurd, waardoor de verhoudingen tussen de verschillende personages zijn veranderd. Maar wat dit precies is? Daarvoor moet je blijven lezen in het boek. En dat is helemaal niet erg. Carla de Jong heeft een prachtige roman geschreven, die soms zelfs beklemmend overkomt. Niet iedereen voelt zich op zijn of haar gemak. Anne heeft dat bijvoorbeeld bij haar thuis en Werther heeft dat als hij in de grote stad gaat studeren. Die gevoelens komen duidelijk en levensecht over dankzij de auteur. Interessant ook dat thema’s als alzheimer en depressie in het verhaal verwerkt zijn.

Het grote geheim uit het verleden wordt op een onverwachtse manier ineens duidelijk. Het geheim zelf is niet zo verrassend als je in eerste instantie zou denken, maar het geeft wel een hoop duidelijkheid over het heden. De Jong heeft met ‘De Johansons’ een zeer sterke roman geschreven.

Auteur: Carla de Jong
Titel: De Johansons
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022555927