Overslaan en naar de inhoud gaan

Carmen Prins – Carmens kookpunt

Ik ben Carmen Prins, foodvlogger en moeder van een tweeling. Mijn moeder, die op Terschelling woont, had me met klem gevraagd om deze voorjaarsvakantie naar haar toe te komen. Ze moest mij en mijn broer iets vertellen. Maar toen ik arriveerde bij mijn ouderlijk huis, was mijn moeder niet meer in leven. Haar dood is met allerlei geheimen omgeven en ik kan niet van het eiland weg voordat ik heb uitgedokterd wat er aan de hand is. Dit is mijn verhaal.

Na het lezen van de eerste twee hoofdstukken van ‘Carmens kookpunt’ is je interesse meteen gewekt. Wat is er met Carmens moeder gebeurd? Waarom heeft Carmen zo’n lauwe band met haar broer Jelle? En waarom zijn broer en zus door hun moeder met spoed naar het eiland gevraagd? Carmen Prins weet de toon meteen toch te zetten.

Jammer genoeg lijkt het verhaal daarna een beetje in te dutten. Als lezer word je meegenomen in Carmens zoektocht naar het hoe en waarom, maar je krijgt daarbij allerlei extra informatie te lezen die in eerste instantie weinig met het verhaal te maken lijken te hebben. Dat haalt je soms even uit het verhaal. Naarmate je verder leest, blijk je het een en ander wel nodig te hebben om het verhaal beter te begrijpen.

Het interessante aan ‘Carmens kookpunt’ is de vraag of het verhaal nu fictie of non-fictie is. Dat begint al met de flaptekst. Je vraagt je meteen af of Carmen echt bestaat door de manier waarop deze tekst is geschreven en de lay-out die het heeft gekregen. Ook al staat er op de voorkant dat het een thriller is, het nawoord laat je ook nog twijfelen. Zijn er gebeurtenissen uit dit boek echt gebeurd of toch niet? Dat geeft het verhaal wel wat extra’s.

Prins zorgt voor een redelijk afgerond geheel bij de ontknoping. Niet alles is even verrassend als je van tevoren gedacht had; je ziet als lezer sommige zaken al aankomen. Ook krijg je niet overal een antwoord op, maar waarom dat is blijkt uit het nawoord. Al met al heeft de auteur een prima debuutthriller geschreven.

Auteur: Carmen Prins
Titel: Carmens kookpunt
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 298
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461093998