Overslaan en naar de inhoud gaan

Carolien Spaans – Doet sneeuw pijn?

Eindelijk hebben ze elkaar gevonden, Carolien en Jean Michel. Ze beginnen een leven samen, wat niet altijd even makkelijk is. Ze krijgen een prachtige zoon. Dan gaat Jean zoals elk jaar skiën met zijn vrienden en dit keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe?

‘Doet sneeuw pijn?’ boeit vanaf het eerste hoofdstuk. Carolien Spaans heeft een prettige en eerlijke schrijfstijl, waardoor je meteen in het verhaal wordt meegezogen. Je leert Carolien in verschillende fases kennen: haar leven voor Jean Michel, haar leven met hem en haar leven na zijn overlijden. Op een open en eerlijke manier vertelt ze haar verhaal. Ze laat haar emoties zien en speelt verder geen mooi weer. Ook de momenten dat het echt even niet goed met haar gaat, zet ze op papier. Knap hoe ze dat gedaan heeft.

Het verhaal van ‘Doet sneeuw pijn?’ is mooi en verdrietig tegelijkertijd. Het is vooral mooi om te lezen hoe Carolien en Jean Michel in elkaar de liefde van hun leven hebben gevonden. Ze hebben niet veel tijd met elkaar gehad, maar ze hebben het wel heel fijn mogen hebben met de nodige ups en downs die bij elke relatie horen. De bekroning op hun relatie is de geboorte van hun zoontje. En wat is het zonde dat Jean Michel maar zo weinig tijd met zijn kindje heeft mogen hebben.

Na het overlijden van Jean Michel volgen zoals verwacht veel verdrietige momenten in het boek. Spaans laat zien hoe lastig ze het heeft en hoeveel steun ze aan haar zoontje heeft, hoe klein hij ook is. Dat gaf enigszins herkenning voor mij. Tijdens mijn zwangerschap is mijn vader overleden. Terwijl ik nog volop in het rouwproces zat, werd ik voor het eerst moeder van een zoontje. Zonder dat ons kleine mannetje het doorheeft, helpt hij me om het overlijden van mijn vader te verwerken. Zo te lezen doet Caroliens zoontje dat ook voor haar. Dat is dan ook mooi om te lezen.

Met ‘Doet sneeuw pijn?’ heeft Spaans een prachtig boek geschreven dat tevens een mooi document is voor haar zoontje. Zo kan hij meer lezen over hoe zijn ouders het samen gehad hebben en wat voor geweldige vader hij had.

Auteur: Carolien Spaans
Titel: Doet sneeuw pijn
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 208
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048844180