Overslaan en naar de inhoud gaan

Carry Slee – Fake

Levi ziet dat Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met Mila, Levi's vriendin. Dat pikt Levi niet en hij gaat op Emiel af. Hij schopt hem en jaagt hem op. Later die dag hoort Levi dat Emiel in het ziekenhuis is beland: hij ligt in coma. Meteen daarna verschijnt er een filmpje op YouTube waarin het eruitziet alsof Levi Emiel van de vesting bij het park trapt.

Levi beweert dat hij onschuldig is en dat het filmpje fake is, maar niemand gelooft hem, ook Mila niet, en ze maakt het uit. Op school wordt hij geschorst. Het filmpje gaat viral en de woedende reacties op internet brengen Levi in groot gevaar...

Carry Slee staat er met haar boeken om bekend om maatschappelijke thema’s aan te halen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijke gevolgen van pesten in ‘Spijt’ of het verwerken van een groot verlies in ‘Pijnstillers’. In mijn jeugd heb ik haar boeken verslonden. Ook nu lees ik haar boeken nog steeds graag.

In haar nieuwste boek ‘Fake’ gaat de auteur in op een actueel thema: fake nieuws en de mogelijke gevolgen daarvan. Het verhaal begint als een ogenschijnlijk rustig verhaal over een aantal middelbare scholieren. Al gauw blijkt dat elke scholier zo zijn of haar eigen problemen heeft.

Zodra het filmpje met fake nieuws online komt, komt het verhaal in een soort stroomversnelling. Slee laat zien hoe snel zo’n filmpje online kan gaan en welke verstrekkende gevolgen het kan hebben. Zoals we van de auteur gewend zijn, belicht ze de verschillende kanten van het verhaal zodat je een zo volledig beeld van de situaties kan vormen. Met ‘Fake’ heeft ze wederom een belangrijk en boeiend boek voor de jeugd geschreven.

Auteur: Carry Slee
Titel: Fake
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Carry Slee.nl
ISBN: 9789048860838