Overslaan en naar de inhoud gaan

Cathy Rentzenbrink – Het laatste uit liefde

Na een avondje werken in de pub van hun ouders gaan Cathy en Matty nog naar de disco. Cathy gaat al eerder naar huis; haar broer hoopt nog “een mazzeltje” te scoren. Het volgende moment dat Cathy haar broer ziet, ligt hij zwaargewond op straat nadat hij door een auto is aangereden. Hij raakt door het ongeluk in een coma. Samen met haar ouders is Cathy verantwoordelijk voor de slopende zorg. Ze willen alle drie maar één ding: Matty moet in leven blijven. Ook al is zijn coma uitzichtloos.

Na acht zware en slopende jaren nemen Cathy en haar ouders de aangrijpende beslissing om Matty’s leven te beëindigen met euthanasie. Cathy heeft het zwaar om met de dood van Matty in het reine te komen. Ze weet niet zo goed hoe ze nu verder moet. Toch weet ze de draad uiteindelijk weer op te pakken, mede dankzij de liefde van haar Nederlandse man.

‘Het laatste uit liefde’ is het waargebeurde verhaal van Cathy Rentzenbrink en haar broer Matty. Dat maakt het verhaal nog heftiger. De auteur heeft alles wat in het boek beschreven staat echt meegemaakt. Hierdoor komen de emoties en de gebeurtenissen extra binnen bij de lezer.

Je leest het verhaal vanuit Cathy, die haar lezers meeneemt naar momenten voor én na het verschrikkelijke ongeluk. Ook geeft ze soms reacties over wat ze gedaan zou hebben als ze vooruit in de tijd had kunnen kijken. Degene die me het meest is bijgebleven, is het moment dat Cathy en haar ouders te horen krijgen dat de arts Matty in leven heeft kunnen houden. Ze zegt dan dat het misschien beter was geweest als dat niet gelukt was. Nadat je het hele boek gelezen hebt, begrijp je deze opmerking des te beter.

In het begin is het verhaal even wennen. Het wordt namelijk niet chronologisch verteld. Tenminste, Rentzenbrink springt af en toe terug in de tijd om een of meerdere herinneringen te delen. Zodra je gewend bent aan de vertelwijze, leest het verhaal een stuk prettiger. De auteur laat je heel dicht bij haar verdriet en dat van haar ouders. Indrukwekkend en heftig tegelijkertijd. ‘Het laatste uit liefde’ blijft nog wel even door je hoofd spoken als je het uithebt.

Auteur: Cathy Rentzenbrink
Titel: Het laatste uit liefde
Genre: Waargebeurd
Aantal pagina's: 240
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021564142