Overslaan en naar de inhoud gaan

Chantal van Gastel – Nu we hier toch zijn

Al tien jaar lang neemt Audrey elke dag dezelfde route naar haar werk. Zodra ze de rotonde naar het parkeerterrein nadert, verandert ze in Audrey van HR. Die Audrey is gemotiveerd en betrouwbaar, drinkt groene thee en maakt iedere dag to-dolijstjes. Maar eigenlijk staat ze op instorten. Elke ochtend wordt het moeilijker om uit bed te komen; ze gebruikt de snoozefunctie steeds vaker. En telkens als ze de rotonde ziet verschijnen, stelt ze zich voor hoe het zou zijn om gewoon door te rijden en een ander leven te beginnen.

Tot die maandagochtend dat ze Lynx ontmoet. Hij is de gevel aan het schilderen en weet vanaf de steiger steeds haar aandacht te trekken. Zijn‘leven in het nu’-mentaliteit wakkert iets in haar aan. Voor één keer besluit Audrey te doen wat ze altijd al wilde. Ze belandt in Parijs. Alleen en zonder plan. Maar misschien is dat precies wat ze nodig heeft…

Wat heb ik genoten van de nieuwste roman van Chantal van Gastel. ‘Nu we hier toch zijn’ heeft alles in zich van een fijne roman, waarmee je een aantal hele prettige leesuurtjes beleefd. Je maakt allerlei emoties mee, waaronder lachen, huilen en ongeloof. Je waant je even helemaal in een andere wereld. Je denkt na over je eigen leven en wat je zou doen als je in Audrey’s schoenen staat. Je geniet gewoon van het begin tot het eind van deze roman.

Van Gastel is geen onbekende in de feelgood wereld. Ze heeft al een groot aantal boeken op haar naam staan, waar ik stuk voor stuk van genoten heb. Haar nieuwste roman vormt daar geen uitzondering van. Audrey is een heel prettig hoofdpersonage die een prachtige ontwikkeling doormaakt. Ze deed me af en toe even denken aan Mia uit ‘Ik wist het’. Ik denk dat die twee vrouwen goede vriendinnen zouden kunnen zijn. Lynx is een bijzonder personage te noemen. Hoe meer je over hem te weten komt, hoe liever je hem zou willen ontmoeten én hoe meer respect je voor hem krijgt. Ik had toch wel een kleine bookcrush op hem.

En dan dat einde. Zonder iets te willen verklappen, kom je richting het einde in een soort emotionele achtbaan terecht. Wat weet de auteur dit verhaal op een mooie en ontroerende manier te eindigen. Zoals ik al eerder aangaf: ik heb van het eerste tot en met het laatste hoofdstuk genoten van dit verhaal. Absoluut één van mijn favoriete boeken van deze auteur.

Auteur: Chantal van Gastel
Titel: Nu we hier toch zijn
Genre: Roman
Aantal pagina's: 448
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022597873