Overslaan en naar de inhoud gaan

Chantal van Gastel & Priscilla van Gastel – Zonder jou

Valerie is getrouwd met haar grote liefde Oscar. Samen hebben ze een zoon, de inmiddels 12-jarige Mick. Valerie heeft veel te danken aan Oscar. Hij heeft haar als het ware bevrijd van haar voorspelbare leven. Maar nu lijkt hij zich te willen bevrijden van Valerie en Mick.

De reden hiervan is anders dan je zou verwachten. De liefde tussen Valerie en Oscar is nog lang niet over, maar Oscar kan zijn zoon Mick niet meer verdragen. Mick lijdt aan een heftige persoonlijkheidsstoornis, die steeds erger lijkt te worden. Valerie probeert uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat als je kind het grootste gevaar vormt?

Voor het eerst heeft Chantal van Gastel samen met iemand een boek geschreven. En met niet de minste, namelijk haar eigen zus Priscilla. Datzelfde geldt voor het gekozen onderwerp, dat zowel heftig als interessant is. Wat doe je als ouders als je kind haast onhandelbaar wordt?

Je leest het verhaal van ‘Zonder jou’ vanuit Valerie in de ik-vorm, maar in schuingedrukte passages komen ook andere personages aan het woord. Als lezer krijg je op die manier een vrij compleet beeld van alle gebeurtenissen. De zussen hebben een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal vlot leest. Je hebt helemaal niet door dat het verhaal door twee auteurs is geschreven. De aandacht van de lezer wordt goed vastgehouden. De ene na de andere gebeurtenis volgt. Je voelt af en toe gewoon de wanhoop van Valerie.

Door de uitleg van de auteurs tijdens het bloggerevent in Breda lees je het boek met een andere inkijk. Je hebt wat meer achtergrondinformatie gekregen, waardoor bepaalde details extra opvallen. Zo hebben de zussen een incident dat hun oma heeft meegemaakt in het verhaal verwerkt. Alleen is er nu wel een dader bekend. Het gebeuren rondom de vele katten heeft tot enkele discussies met de uitgever geleid totdat iedereen het geloofwaardig vond overkomen.

‘Zonder jou’ is vanuit het einde ontstaan. En wat een is het een verrassend en goed einde! Je verwacht het niet en ergens ook weer wel; het past uitstekend binnen het verhaal als je er wat langer over nadenkt. Zoals de auteurs tijdens het bloggerevent zeiden: je zult als lezer meteen een mening over het einde hebben… en ergens zegt dat iets over jou als persoon.

‘Zonder jou’ is een absolute aanrader om te lezen. Ik hoop dat Chantal en Priscilla nog eens samen een boek zullen schrijven. Hun eerste boek smaakt namelijk absoluut naar meer!

Auteurs: Chantal van Gastel & Priscilla van Gastel
Titel: Zonder jou
Genre: Literaire thriller
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402715903