Overslaan en naar de inhoud gaan

Chantal van Mierlo – De laatste vrouw

Na een vreselijk verlies heeft gedragsdeskundige Julia Menken grote moeite om haar leven weer op te pakken. Met tegenzin wordt ze op een grote zaak gezet waarbij jonge vrouwen in de Brabantse Peel spoorloos verdwijnen. Ze kan haar gedachten maar nauwelijks bij haar werk houden, en dan dreigt ze ook nog eens de voogdij over haar zoon Mees kwijt te raken…

Na het lezen van ’De verloren jongen’ ben je erg benieuwd hoe het verder gaat met Julia Menken. Ze heeft iets vreselijks meegemaakt en moet daar verder mee om leren gaan. In ‘De laatste vrouw’ wordt het verhaal van het hoofdpersonage ruim één jaar na die verschrikkelijke gebeurtenis weer opgepakt. Je ontdekt onder meer hoe het nu met Julia gaat en hoe ze haar leven probeert op te pakken.

Ondanks dat Julia nog niet veel fut heeft om te werken, besluit ze toch naar het Brabantse land te gaan om erachter te komen wat er met een aantal vermiste vrouwen is gebeurd. Tussen de hoofdstukken door lees je schuingedrukte fragmenten, die de spanning van het verhaal ophogen. Zonder te verklappen vanuit wie dit geschreven is, geeft het zeker wat extra’s aan het verhaal en zorgt het er mede voor dat je door wil blijven lezen. Chantal van Mierlo weet haar lezers sowieso in het verhaal te houden. Je bent nieuwsgierig naar het vervolg van de zaak, maar ook naar Julia’s omgang met Maarten, naar de verwerking van haar grote verlies en naar hoe ze samen met Mees weer probeert verder te leven. Julia’s werk- en privéleven lopen in dit verhaal behoorlijk door elkaar heen en dat maakt het haast een levensecht verhaal.

Van Mierlo heeft een hele prettige schrijfstijl en ze weet de verschillende personages uit het verhaal duidelijk te omschrijven, zodat alles nog meer tot leven komt voor de lezer. Ook al krijgt Julia weer veel op haar bordje, het blijft geloofwaardig en het wordt nergens teveel. De ontknoping zit vol spanning en kent een vrij verrassende wending. De epiloog vormt een fijne afsluiting van dit tweede deel. Je kijkt daarna uit naar het derde en laatste deel uit de Julia Menken-serie. Wat zal er dan nog allemaal gaan gebeuren?

Auteur: Chantal van Mierlo
Titel: De laatste vrouw
Serie: Julia Menken
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461095862