Overslaan en naar de inhoud gaan

Christian de Coninck – Een kwestie van zwijgen

In de haven van Zeebrugge wordt een waardetransport overvallen. De daders hebben het allemaal goed uitgekiend, want ze ontkomen met hun buit naar Brussel. Iets later ontploft in een chique wijk in Brussel een flatgebouw. In dat gebouw zit een private bank gevestigd.

In Laken wordt een dubbele moord gepleegd. En tegelijkertijd wordt daar het lichaam van een Japanner gevonden die seppuku (= de traditionele vorm van zelfmoord voor de samoerai in Japan) heeft gepleegd. Wat hebben een overvaller, een private banker en de yakuza met elkaar gemeen? Aan Stijn Goris en Stef Pauwels de lastige taak om dit uit te zoeken en alles op te lossen. Gaat ze dat lukken als iedereen die bij de zaak betrokken lijkt te zijn zwijgt?

‘Een kwestie van zwijgen’ is mijn eerste kennismaking met de Belgische auteur Christian de Coninck. Hij is naast auteur commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad Elsene, waardoor hij weet hoe het bij het politiekorps eraan toe gaat. Op televisie volg ik graag Belgische politieseries, zoals Flikken en Witse, dus ik was erg benieuwd naar dit boek.

Helaas heeft het verhaal me niet goed kunnen bekoren. Ondanks dat de auteur bij elk hoofdstuk aangeeft waar het zich afspeelt, duurt het vrij lang voor je lekker in het verhaal zit. Er wordt vrij vaak van personage gewisseld, waardoor je wel even de tijd nodig hebt om te ontdekken wie wie is en welke rol ze in het verhaal hebben. Dat gebeurt vaker bij verhalen en hoeft helemaal niet erg te zijn, maar voor mijn gevoel duurde het bij dit boek iets te lang. Ik bleef terugkijken wie wie nu ook alweer was.

De Coninck laat wel zien dat hij verstand heeft over politiezaken. De scènes met de twee politieagenten in de hoofdrol waren interessant om te volgen en kwam erg geloofwaardig over. De twee mannen krijgen veel op hun bordje om op te lossen. Als lezer ben je ontzettend benieuwd of het ze allemaal gaat lukken.

‘Een kwestie van zwijgen’ is een aardige misdaadroman, maar kon mij jammer genoeg niet het gehele boek voldoende boeien.

Auteur: Christian de Coninck
Titel: Een kwestie van zwijgen
Genre: Misdaadroman
Aantal pagina's: 276
Uitgeverij: Houtekiet
ISBN: 9789089244451