Overslaan en naar de inhoud gaan

Christina Dalcher – VOX

Dr. Jean McClellan brengt haar tijd in stilte door. Ze heeft een teller om haar pols die elk woord bijhoudt dat ze spreekt. Ieder woord boven de honderd zorgt voor een krachtige stroomstoot. Daarnaast zijn, sinds er een extreem conservatieve partij aan de macht is gekomen, miljoenen vrouwen hun baan kwijtgeraakt. Hun bankrekeningen zijn bevroren, hun paspoorten ingetrokken. Meisjes leren niet langer lezen en schrijven.

Dan staan er ineens twee mannen op de stoep. Voordat Jean het zwijgen werd opgelegd, was ze een begenadigd wetenschapper en nu is haar kennis hard nodig. De mannen doen Jean een aanbod dat ze niet kan weigeren: ze mag weer ongelimiteerd praten. Maar tegen welke prijs?

Na het lezen van de flaptekst ben je meteen geïnteresseerd. Hoe zou een samenleving eruitzien waarin vrouwen slechts 100 woorden per dag mogen zeggen en waarin mannen het verder voor het zeggen hebben? Christina Dalcher heeft voor een erg interessant onderwerp gekozen. Helaas laat de uitwerking wel wat te wensen over.

‘VOX’ begint vrij rustig. De auteur geeft haar lezers de tijd om aan situatie te wennen waarin het verhaal zich afspeelt en om aan hoofdpersonage Jean te wennen. Je leest het verhaal vanuit haar perspectief, maar zij laat vooral veel denkbeelden van een vriendin van haar naar voren komen. Het was interessant geweest als je meer had gelezen over Jeans gevoelens en gedachten rondom de nieuwe situatie. Dat komt wel wat naar voren, maar daar had meer in kunnen zitten.

Toch boeit het verhaal wel en weet Dalcher de aandacht van de lezer vast te houden. Je bent benieuwd hoe Jean met het aanbod omgaat en welke gevolgen dit heeft. Ook dit deel had verder uitgewerkt kunnen worden. Soms gebeuren er ineens zoveel dingen tegelijkertijd dat je voor je gevoel een deel van het boek gemist hebt, terwijl dat niet geval is. Dat geldt met name voor de ontknoping van ‘VOX’. De auteur had hier wat meer bladzijden aan mogen wijden. Nu gaat het zo snel dat het wat afgeraffeld overkomt. Dat is jammer, omdat er zoveel meer in had gezeten waardoor je het boek met een beter gevoel had kunnen dichtslaan.

Auteur: Christina Dalcher
Titel: VOX
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022588734