Overslaan en naar de inhoud gaan

Claudia de Boer – Wie schrijft, die blijft?

Claudia heeft een relatie met Nick, werkt bij een leuk bedrijf en woont in een mooi huis. Ze lijkt alles prima voor elkaar te hebben en is vooral blij met de zekerheid die het leven haar biedt. Echter, ze heeft een droom die ze niet uit haar hoofd kan zetten: op schrijfvakantie naar Italië.

Haar vriend Nick ziet het niet zitten dat zijn vriendin een maand lang weggaat. Maar toch kiest Claudia deze keer voor zichzelf en besluit ze haar droom na te jagen. Er gaan nieuwe deuren voor haar open en Claudia heeft een geweldige tijd in Italië. Maar waar nieuwe dingen gebeuren, ontstaan ook nieuwe twijfels. Hoe loopt dit af voor Claudia?

‘Wie schrijft, die blijft?’ vertelt het verhaal van Claudia vanuit de ik-persoon. Hierdoor lees je alle gevoelens en gedachten van haar. Soms zelfs iets teveel. Het lijkt dan net of je het dagboek van Claudia aan het lezen bent in plaats van een actief verhaal. Wat mij betreft, had er net wat meer actieve passages in het boek mogen zitten. Als Claudia de Boer bijvoorbeeld over het kampvuur schrijft, lees je dat als een verslag achteraf dat de volgende dag verteld wordt. Het had mij leuker geleken als dat kampvuur op de avond zelf beschreven was. Dan word je er als lezer net wat meer bij betrokken.

Het gekozen onderwerp – op schrijfvakantie naar Italië – is leuk gekozen. Hoeveel mensen dromen er niet van om een eigen boek te schrijven? Je ziet ook steeds vaker leuke schrijfcursussen voorbij komen, die ook in een lekker zonnig land gegeven worden. De Boer heeft zich goed ingeleefd hoe zo’n schrijfcursus gegeven zou worden. Je krijgt haast zelf zien om achter je laptop te gaan zitten en aan een eigen verhaal te beginnen.

‘Wie schrijft, die blijft?’ heeft alle kenmerken die bij een zomerse chicklit horen. Een ietwat onzeker vrouwelijk hoofdpersonage, een aantal knappe mannen, een leuke locatie, een goedgekozen onderwerp en wat voorspelbaarheid. Het is een prima boek om lekker op het strand of bij het zwembad te lezen. Met net wat meer actievere zinnen erin had ik het boek nog leuker gevonden.

Auteur: Claudia de Boer
Titel: Wie schrijft, die blijft?
Genre: Chicklit
Aantal pagina's: 164
Uitgeverij: Boekscout.nl
ISBN: 9789402226096