Overslaan en naar de inhoud gaan

Corine Hartman – De ondergang

‘De ondergang’ bestaat uit een zestal korte verhalen, die allemaal over kwetsbare mensen gaan. Voor elk van hen dreigt er op de een of andere manier een ondergang. Voor de een is dat het einde van de wereld, voor de ander het einde van een carrière. Ze zitten in een situatie waar ze niet mee om kunnen gaan, en ze weten niet precies ze dit op moeten lossen. Ook al hebben ze soms de situatie helemaal zelf gecreëerd. Wat gaat er gebeuren? Ondernemen de verschillende hoofdpersonen actie of gaan ze er zo snel mogelijk vandoor?

Corine Hartman heeft zes korte verhalen in een bundel samengevoegd: ‘De ondergang’, ‘Met liefs’, ‘Carpe Diem’, ‘Pokerface’, ‘De laatste dag’ en ‘Blauw licht’. Als extraatje bevindt zich achterin het boek een voorpublicatie van haar nog te verschijnen thriller ‘Bloedlijn’.

Het titelverhaal is meteen het meest moeizame verhaal uit de bundel. Het gaat over een man die zich aan het voorbereiden is op het einde der tijden. In het Franse plaatsje Les Horts wacht hij de ondergang van de mensheid af… samen met een stel genodigden. Dat is een interessant gegeven, maar het wordt niet vlot uitgewerkt. Daardoor kom je niet echt in dit verhaal. En voor je het weet, ben je al bij het tweede verhaal uit de bundel.

Dat geldt bijvoorbeeld niet voor ‘Pokerface’. Een verhaal over een oude vrouw die in haar woning overvallen wordt en bijna haar vingers kwijtraakt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus heeft ze een alarmsysteem gekregen. Net op een avond dat ze het alarm niet om heeft hangen, krijgt ze opnieuw te maken met overvallers. Maar komt die ene overvaller haar niet bekend voor? Dit verhaal is prettig geschreven en heeft een snel tijdsverloop, waardoor je het verhaal met veel vaart kunt lezen. Dat heeft een kort verhaal mijn inziens wel nodig.

Al met al zijn de meeste verhalen uit Hartmans bundel prettig om te lezen.

Auteur: Corine Hartman
Titel: De ondergang
Genre: Thriller
Aantal pagina’s: 238
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045202693