Overslaan en naar de inhoud gaan

Corine Nijenhuis – Een vrouw van staal

In 1901 gleed een Zeeuwse zeilklipper van de helling. Ze zag er zo fier uit dat iedereen haar nakeek. Twee Wereldoorlogen en de grote crisis in de jaren ’30 doorstond ze. Dat geldt ook voor vreselijke armoede, ijskoude winters en de macht van de kroegbevrachters. Ze werd door de nazi’s beroofd, bracht ontheemden weer naar huis en hielp mee bij het bouwen van de Afsluitdijk en de Zeelandbrug. Oftewel: dit binnenvaartschip heeft heel veel meegemaakt in ruim 100 jaar tijd.

In al die tijd heeft ze vijf schippers gehad, die elk hun eigen levensverhaal hebben. Dat staat centraal in ‘Een vrouw van staal’. Het boek is in vijf delen opgedeeld, waarin in elk deel een schipper aan bod komt. Je leert hierdoor niet alleen wat het binnenvaartschip heeft meegemaakt, maar ook hoe de Nederlandse binnenvaart en het leven aan wal door de jaren heen is veranderd.

Corine Nijenhuis heeft werkelijk een prachtige schrijfstijl. Met mooie woorden en interessante achtergronden vertelt zij het verhaal van een binnenvaartschip. ‘Een vrouw van staal’ is een uniek boek te noemen. Hoe vaak lees je een biografie over een binnenvaartschip? Ik had dat nog nooit eerder gedaan. De auteur neemt je mee terug in de tijd, te beginnen in 1901 en eindigt uiteindelijk in 2006. In ruim een eeuw gebeurt er veel, ook met een schip.

In de epiloog laat Nijenhuis zien hoe het na 2006 met het binnenvaartschip is verder gegaan en hoe haar onderzoek verlopen is. Dat maakt het boek helemaal af. ‘Een vrouw van staal’ is een genot om te lezen.

De Nederlandse binnenvaart en alles wat daarbij komt kijken, was een vrij onbekende wereld voor mij. Na het lezen van dit boek is dat veranderd. Er zal nog genoeg te lezen én te leren zijn over de binnenvaart, maar dankzij Nijenhuis weet ik er nu wel wat meer vanaf.

Auteur: Corine Nijenhuis
Titel: Een vrouw van staal
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's:396
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037121