Overslaan en naar de inhoud gaan

Daniëlle Hermans & Esther Verhoef – Stil in mij: Overleven bij de nonnen

Opgroeien bij de nonnen. Dat gebeurde vroeger regelmatig. Hoe dat voor sommige vrouwen toen is geweest, wordt duidelijk in het boek ‘Stil in mij’. Daniëlle Hermans heeft tientallen vrouwen geïnterviewd over hun tijd bij de nonnen; Esther Verhoef heeft deze verhalen vervolgens uitgewerkt. En wat zij te horen hebben gekregen, is ronduit schokkend te noemen. De auteurs besloten samen een boek te maken, omdat er tot nu toe bijna geen aandacht is geweest voor deze vorm van misbruik.

Afzonderlijk hebben de vrouwen hun verhaal verteld, waarbij regelmatig overeenkomsten terug te vinden waren. De zusters bleken lang niet altijd liefdevol te zijn, zoals vaak wel gedacht werd. Meisjes werden misbruikt en geestelijk en/of lichamelijk mishandeld. Ze werden bijvoorbeeld gedwongen om hun eigen braaksel op te eten. Als je dat niet wilde, werd het vaak met geweld aan je gevoerd. En dat is slechts een voorbeeld van de vele verschrikkingen die de meisjes hebben moeten ondergaan.

De stijl in ‘Stil in mij’ is sober en past helemaal bij de verhalen die verteld worden. De korte verhalen van de verschillende vrouwen lezen haast als gesprekken. Bij sommige gebeurtenissen wordt langer stilgestaan dan bij andere. Precies zoals je in een gesprek zou verwachten. Het zorgt ervoor dat het bij de lezer echt goed binnenkomt. Wat is het heftig wat deze vrouwen in hun jeugd hebben moeten meemaken. Dat gun je niemand.

‘Stil in mij’ is een boek waar je af en toe in leest. De verhalen zijn heftig en blijven door je hoofd spoken, waardoor je niet alles in één keer leest. Ontzettend goed van Hermans en Verhoef dat ze deze vrouwen de kans hebben gegeven om hun verhaal te doen.

Auteur: Daniëlle Hermans & Esther Verhoef
Titel: Stil in mij: Overleven bij de nonnen
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 294
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400504257