Overslaan en naar de inhoud gaan

David Finkel – Thank you for your service

Dappere en getalenteerde journalisten hebben de afgelopen decennia verslag gedaan van verschillende oorlogen en conflicten in het Midden-Oosten. Niemand heeft zo gedetailleerd en met zo veel mededogen de psychologische gevolgen van oorlog voor de soldaten beschreven als David Finkel. Hij zocht de mannen en vrouwen op die het strijdtoneel hadden verlaten, maar de oorlog nog elke dag met zich meedragen en opnieuw beleven.

Net als 200.000 andere veteranen kampen zij met de gevolgen van PTSS - Post Traumatisch Stress Syndroom. Ook in Nederland lijdt naar schatting 20 procent van de veteranen aan PTSS.

‘Thank you for your service’ begint met een proloog die meteen binnenkomt. Op een haast intieme wijze heeft Finkel zijn boek geschreven. Als lezer word je meegenomen in een voor jou onbekende wereld. Als je geen oorlog of conflict hebt meegemaakt zoals deze soldaten hebben gedaan, weet je eigenlijk niets over hoe het daar is geweest. Dit boek geeft je een klein inkijkje in hoe de soldaten het beleefd hebben, en je kunt alleen maar respect voor ze hebben dat ze dit gedaan hebben.

De auteur laat zien hoe het dat deze (oud-)soldaten de oorlog niet los kunnen laten. Ze proberen het wel, zelfs met hulp, maar het lijkt een onmogelijke opgave. Het is interessant om te lezen hoe ook de partners, kinderen, vrienden en psychologen hun uiterste best doen om te helpen, maar dat het hen jammer genoeg ook vaak niet lukt. ‘Thank you for your service’ is een zeer indrukwekkend boek te noemen. Het raakt je, het komt bij je binnen en het laat je niet zomaar los. Knap dat de verschillende soldaten die aan bod komen, hebben meegewerkt. Net zoals hun families. Dat moet uitermate moeilijk zijn geweest.

Jason Hall, bekend van American Sniper, is de regisseur van de verfilming van dit boek dat in de loop van 2017 in de bioscopen te zien zal zijn met onder andere Amy Schumer in de hoofdrol.

Auteur: David Finkel
Titel: Thank you for your service
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045213736