Overslaan en naar de inhoud gaan

David van Reybrouck – Zink (Boekenweekessay 2016)

Meer dan een eeuw geleden kenden Nederland, België en Duitsland een gemeenschappelijk buurland, namelijk Neutraal Moresnet. Het ministaatje behoort nu tot Duitstalig België, maar dat is wel anders geweest.

Tussen 1816 en 1919 had het een eigen vlag, een eigen bestuur, een eigen rijkswacht (oftewel: één veldwachter), een eigen postzegel (die slechts twee weken geldig was) en een eigen nationaal volkslied. Het kende een oppervlakte van 3,5 km2. En wat vond men er zoal? Zink, stokerijen, bordelen, bossen en smokkelaars.

Elk jaar wordt er tijdens de Boekenweek naast het Boekenweekgeschenk ook een Boekenweekessay uitgebracht. Voor € 2,50 kun je dit aanschaffen. Het essay is dit jaar geschreven door een voor mij nog onbekende auteur: David van Reybrouck.

‘Zink’ vertelt het persoonlijke verhaal van Emil Rixen. Een man die opgegroeid is in Moresnet en op 42-jarige leeftijd al vijf nationaliteiten had gehad. Zonder dat hij ooit verhuisd was. Van Reybrouck vertelt het verhaal van Emil op interessante wijze. Je raakt geboeid door het verhaal. Het nodigt uit om meer over Moresnet te gaan lezen… en om ander werk van de auteur te gaan lezen.

Je hebt ‘Zink’ in een mum van tijd gelezen. Niet alleen omdat het slechts 58 pagina’s kent, maar ook omdat het over een interessant onderwerp gaat. Ik had nog nooit van Neutraal Moresnet gehoord. De Boekenweekessays zijn een leuke manier om nieuwe auteurs te leren kennen.

Auteur: David van Reybrouck
Titel: Zink (Boekenweekessay 2016)
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 58
Uitgeverij: Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
ISBN: 9789059653580