Overslaan en naar de inhoud gaan

Deborah Meyler – De boekwinkel

De Engelse Esmee studeert kunstgeschiedenis in New York. Het bevalt haar prima in deze stad. Ze vindt New York geweldig en ze is dol op haar vriend Mitchell. Maar dan dumpt hij haar… net voordat ze hem wilde vertellen dat ze zwanger is. Wat moet ze nu doen?

Gesteund door haar beste vriendin Stella besluit Esmee het kind te houden en het alleen te gaan proberen. Ze wil blijven studeren, een bijbaantje zoeken en goed voor haar (ongeboren) kindje gaan zorgen. Bij haar favoriete tweedehandsboekwinkel De Uil hangt een bordje met “personeel gezocht”. Esmee wordt meteen aangenomen door de eigenaar George.

Esmee voelt zich ontzettend op haar gemak in De Uil. Haar collega’s zijn aardig tegen haar, en ook met de vaste bezoekers bouwt ze langzaamaan een band op. Net als Esmee denkt haar leven enigszins op de rails te hebben, komt Mitchell terug. Hij heeft maar één doel: Esmee terugwinnen.

‘De boekwinkel’ is een geweldig boek. Deborah Meyler neemt de tijd om de omgeving en de verschillende personen uit het verhaal uitgebreid te beschrijven. Dat zou langdradig over kunnen komen, maar in dit boek is dat helemaal niet het geval. Het zorgt er juist voor dat je je helemaal in New York waant. De beschrijving van de boekwinkel De Uil is absoluut mijn favoriet. Prachtig hoe de auteur je meeneemt in deze winkel en ervoor zorgt dat je er wilt blijven. Iedere keer als Esmee in de boekwinkel is, zie je alles wat er gebeurt helemaal voor je. Voor de echte leesfanaten onder ons zijn deze stukken absoluut genieten.

Het verhaal van ‘De boekwinkel’ wordt vanuit Esmee in de ik-vorm verteld. Daardoor leef je extra met haar mee, omdat je al haar gedachten te lezen krijgt. Je voelt met haar mee als Mitchell het uitmaakt – op een zeer lullige manier – terwijl je net samen met Esmee ontdekt hebt dat ze zwanger is. Je bent blij voor haar als ze wordt aangenomen in De Uil, mede omdat je dan veel scènes in deze geweldige winkel zult beleven.

Ook de andere personages worden goed beschreven. Elk persoon krijgt typische karaktertrekken, waardoor je ze goed leert kennen. De lieve en rustige Luke bijvoorbeeld die al jaren in de boekwinkel werkt en stiekem hoopt met muziek door te breken. Maar ook de vervelende en arrogante Mitchell, die – naarmate het boek vordert – alleen maar irritanter wordt. Je vraagt je af wat Esmee ooit in hem gezien heeft. Meyler zorgt er hiermee voor dat je een voorkeur voor bepaalde personen krijgt.

Auteur: Deborah Meyler
Titel: De boekwinkel
Genre: Roman
Aantal pagina’s: 368
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044343663