Overslaan en naar de inhoud gaan

Dorian D’Oliveira – Nachtengeltjes en driehoekjes

Na een jarenlange breuk ontmoeten twee voormalige geliefden elkaar weer. Dit vieren ze door te gaan dineren in een restaurant waar ze vroeger vaak te gast waren. Kunst, wetenschap, literatuur, religie, hekserij en ook het leven zelve worden op luchtige toon besproken zonder ook maar een moment aan diepzinnigheid in te boeten.

Na het diner besluiten ze nog eventjes hun oude stamkroeg te bezoeken. Daar lopen ze twee figuren tegen het lijf die toentertijd een ongewone rol speelden in hun relatie. Gaandeweg glijden de gewezen geliefden steeds verder terug in het verleden. Welke gevolgen zal dit hebben?

‘Nachtengeltjes en driehoekjes’ is een bijzondere novelle te noemen. Dorian D’Oliveira speelt als het ware met taal en dat maakt het lezen van dit boek erg prettig. Je geniet van de manier waarop de auteur het verhaal verwoord heeft. Het lijkt erop alsof hij over elk hoofdstuk heel goed heeft nagedacht hoe hij het wilde opschrijven. Dat is erg bijzonder te noemen.

Het verhaal leest prettig, mede door die bijzondere schrijfstijl en de relatief korte hoofdstukken. Daarnaast laat D’Oliveira je nadenken over met name het hebben van een vrije wil. Daarbij komt het gedachtegoed van zowel Friedrich Nietzsche en Søren Kierkegaard voorbij. Ieder mens heeft een vrije wil, maar daar lijkt de een zich beter van bewust dan de ander. Dat kun je uit dit verhaal halen.

‘Nachtengeltjes en driehoekjes’ eindigt met een mooi nawoord van Dr. Florian Haege, dat een extra toevoeging aan het verhaal geeft.

Auteur: Dorian D’Oliveira
Titel: Nachtengeltjes en driehoekjes
Genre: Roman
Aantal pagina's: 160
Uitgeverij: Aspekt
ISBN: 9789463383943