Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellen den Hollander – De primeur

In alle opzichten lijkt Timo de ideale verslaggever. Hij was serieus, ambitieus en sympathiek. Dan wordt hij op een koude herfstochtend dood gevonden bij zijn appartement. Wat is er precies gebeurd?

Zijn collega’s zijn geschokt. Dat geldt vooral voor journaliste Evelien Bos en adjunct-hoofdredacteur Ted Damen. Evelien dacht haar collega goed te kennen, doordat ze al vaak met hem samen aan artikelen had gewerkt. Wat hield hij achter voor haar? Ted had Timo een jaar eerder als het ware weggekaapt bij een opinieweekblad. Heeft hij daarmee een grote fout begaan?

Meteen van het eerste hoofdstuk van ‘De primeur’ wordt de toon gezet. Iemand van de redactie is dood, maar was het moord of zelfmoord? Ellen den Hollander laat duidelijk zien hoe lastig een persoonlijke kwestie voor een journalist(e) kan zijn. Je dode collega is nieuws, maar tegelijkertijd wil je het goed voor jezelf verwerken.

De schrijfstijl van Den Hollander is actief en boeiend. Er gebeurt veel in het verhaal, maar het is wel goed te volgen. Er zit extra spanning in door de hoofdstukken vanuit een Roemeen. Wie is hij? En wat is zijn precieze rol binnen het verhaal?

Aan het einde komt alles in een stroomversnelling en worden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt. De ontknoping is wat onverwachts, doordat je als lezer gedurende het verhaal weinig concrete aanknopingspunten had. Toch is ‘De primeur’ een prima eerste kennismaking met Den Hollander.

Auteur: Ellen den Hollander
Titel: De primeur
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Q
ISBN: 9789021441351