Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellen Lina – Gefaald

Samen met haar ouders runt de 30-jarige Vesper een bungalowpark op Texel. Op een dag ontmoet ze daar een heel leuke man, genaamd Stijn. Hij is met zijn puberzoon Nick op vakantie. Ze proberen er samen het beste van te maken na het overlijden van Stijns vrouw en Nicks moeder. Dat gaat niet altijd even goed. Vesper heeft al snel een klik met Nick.

Door de jaren heen zorgt vooral Vesper voor Nick, terwijl Stijn zijn snelgroeiende bedrijf leidt. Ondanks de goede zorgen is Nick een problematische puber. Hij wordt op zijn 18e van school gestudeerd, gebruikt drugs, feest erop los en heeft allerlei foute vrienden. Hoe gaat dat aflopen?

De boeken van Ellen Lina worden steeds spannender. Ze is ooit begonnen met de liefdesroman ’Vasthouden’. Haar vorige boek ’Koningslaan’ kon al bestempeld worden als spannende liefdesroman. Met ‘Gefaald’ heeft ze haar eerste echte thriller geschreven. Wat mij betreft, is het niet de laatste geweest.

Het verhaal wordt vanuit meerdere personages verteld. Je leest vooral door de ogen van Vesper, maar ook wel eens vanuit Nick en Stijn. Daarnaast heb je tussendoor fragmenten naar het verleden. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe Vesper en Stijn elkaar hebben leren kennen. Die fragmenten heb je nodig om het volledige verhaal te begrijpen. Tegelijkertijd geven ze het wat extra spanning. In stukjes lees je over het verleden en probeer je tijdens het lezen een en ander zelf in te vullen. Dan blijkt regelmatig dat je het toch niet helemaal bij het goede eind hebt. Heerlijk als dat gebeurt.

De spanning in ‘Gefaald’ zit ‘m vooral in de situatie rondom Nick. Wat heeft hij allemaal uitgespookt? Welke gevolgen heeft dat? En hoe zal het allemaal verder met hem gaan? Ook ben je benieuwd wat het precieze verhaal rondom Vesper en rondom Stijn is. Dat komt onder andere door de proloog, die je meteen een aantal vragen geeft. De belangrijkste daarbij is: wat is er toch allemaal gebeurd in het leven van deze familie?

Lina weet haar lezers vanaf het eerste hoofdstuk te boeien en houdt de aandacht vast tot aan de laatste bladzijde. Ze geeft de lezer de ruimte om zaken zelf in te vullen en zelf te laten ontdekken dat niet alles zo eenvoudig in elkaar zit als het in eerste instantie lijkt. Je krijgt met een aantal onverwachte wendingen te maken. Dat maakt van ‘Gefaald’ een erg sterke en boeiende thriller.

Auteur: Ellen Lina
Titel: Gefaald
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 366
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789086603664