Overslaan en naar de inhoud gaan

Els Ruiters – Geraakt

De vijftienjarige Merel Opdam is vermist. Rechercheur Ava van Amstel krijgt deze vermissingszaak toegewezen, nadat haar partner Danny een motorongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis in coma ligt. Omdat Ava de zaak niet alleen kan (en mag) doen, krijgt ze hulp van de piepjonge Robert Welsman.

Ze moet met hem samenwerken en hem het een en ander over recherchewerk leren. Daar zit Ava eigenlijk helemaal niet op te wachten. Toch zal ze zich daar overheen moeten zetten, want het is belangrijk dat Merel terug wordt gevonden. Waar is deze jonge vrouw toch gebleven? Kan Ava zich volledig concentreren op de vermissingszaak en alles tot een goed einde brengen?

‘Geraakt’ is mijn eerste kennismaking met Els Ruiters. De auteur is bekend geworden met het schrijven van jeugdboeken en chicklits. ‘Geraakt’ is haar eerste thriller. Als lezer val je meteen midden in het verhaal na een spannende proloog. Ava komt op haar werk aan en krijgt van iedereen vragen waar Danny is. Al snel wordt duidelijk dat hij een ongeluk heeft gehad en dat Ava zijn vermissingszaak moet overnemen. Daarbij krijgt ze – tegen wil en dank – hulp van “een broekie”. Het duurt eventjes voor je lekker in het verhaal zit en weet wie wie precies is en welke rol ze in het boek krijgen. Als je dat eenmaal doorhebt, kom je in een spannend verhaal terecht.

Ruiters heeft een prettige schrijfstijl. Ze gebruikt redelijk korte hoofdstukken en houdt de spanning er goed in. Als lezer ga je mee op zoek naar een antwoord op de vraag wat er met Merel is gebeurd. De ontknoping is uiteindelijk vrij verrassend. En daarmee vallen de gebeurtenissen uit de proloog ook helemaal op hun plek.

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon van Ava. Je leert haar goed kennen. Ze is een gepassioneerde rechercheur die hard werkt en soms zichzelf en haar gezondheid lijkt te vergeten. Doordat je het verhaal vanuit Ava’s ogen leest, leer je haar goed kennen en krijg je een soort band met haar. Het zorgt ervoor dat je haar in je hart sluit en meer over haar te weten wil komen. Gelukkig is er nog een deel met deze rechercheur in de hoofdrol.

Auteur: Els Ruiters
Titel: Geraakt
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 303
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461090478