Overslaan en naar de inhoud gaan

Eric Bos – De kadewachter

Laura van Sloten is een succesvolle thrillerschrijfster. Ze vertrekt voor een paar dagen naar Venetië om daar de Italiaanse versie van haar boek te promoten. Haar verblijf wordt verlengd vanwege meer promotie-acties. Laura vindt dat prima. Op deze manier kan ze meer tijd in deze mooie, Italiaanse stad doorbrengen.

Ze leert Venetië beter kennen en bezoekt diverse musea en andere toeristische plekken. Ze ontdekt dat er veel kunst, literatuur, opera en film is. Buiten de promotie-acties is Laura vooral op zichzelf aangewezen. Dat levert een onverwachte confrontatie met haar verleden op. Welke gevolgen heeft dit voor haarzelf?

‘De kadewachter’ heeft een mooie kaft en staat vol prachtige zinnen. Een van de mooiste stukken vind je vrij in het begin van het boek: ”De engel spreidt zijn zacht glanzende vleugels, verheft zich van de spits van de San Giorgio Maggiore en scheert in een glijvlucht over de in het duister gehulde lagune naar de Riva degli Schiavoni. Daar landt hij op de rand van de kade, schudt zijn vleugels, vouwt die samen en staart bewegingsloos naar het donkere water. De stalletjes met maskers en andere souvenirs zijn gesloten op dit uur. De Riva ligt er verlaten bij.” Eric Bos gebruikt hier prachtige woorden om de omgeving te schetsen. Zo doet hij dat meerdere keren in het boek.

De ambiance wordt door het gehele verhaal gedetailleerd verteld, waardoor je je haast in Venetië waant. Ik ben ooit een keer in deze plaats geweest, en krijg door de manier waarop Bos over deze stad spreekt meteen zin om er weer naartoe te gaan. Ook als je nog nooit in Venetië bent geweest, zul je deze manier van beschrijven kunnen waarderen.

‘De kadewachter’ is een relatief kort verhaal, waarbij het even duurt voor je erin zit. Je hebt een paar hoofdstukken nodig voor je lekker in het verhaal. Daarna leest het vlot door en heb je het zo uit. Het verhaal zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar Laura. Wellicht dat Bos nog eens een verhaal met dit hoofdpersonage schrijft. Vooral de interacties tussen Laura en Anton Blok vond ik interessant. Al met al is ‘De kadewachter’ een mooi en mysterieus boek.

Auteur: Eric Bos
Titel: De kadewachter
Genre: Roman
Aantal pagina's: 128
Uitgeverij: Passage
ISBN: 9789054523000