Erik Betten – Quarantaine
Een oeroude bacterie vindt via een gaswinningspunt haar weg naar de oppervlakte. In luttele dagen zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos uit over Noord-Nederland. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid de provincies af te sluiten.
Het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier, die zich jarenlang heeft ingezet voor de lokale bevolking en haar problemen met de gaswinning, wordt naar voren geschoven als woordvoerder. Aan hem de taak om de kalmte te bewaren terwijl er naar een oplossing wordt gezocht. Hoe zal dit aflopen?
Het verhaal van ‘Quarantaine’ begint met een soort mysterieuze bijeenkomst die volledig geheimgehouden moet worden. Daarmee wordt je nieuwsgierigheid meteen gewekt. Als lezer lees je natuurlijk wat er besproken wordt en waarom het geheimgehouden moet worden. Erik Betten heeft dankzij dit begin direct de aandacht van zijn lezers te pakken. Je wil weten hoe het verder gaat, welke gevolgen er zijn en hoe het zal aflopen.
Betten weet de aandacht bijna in het hele boek goed vast te houden. Het enige dat storend kan zijn, zijn de dialogen in het Fries. Als je niet uit deze provincie komt (zoals ik), is het lastig om deze fragmenten goed te volgen. Het was prettig geweest als de auteur er een vertaling bij had gezet. Het zorgt er wel voor dat je op die momenten even uit het verhaal wordt gehaald, omdat je het dan niet altijd even goed kan volgen. Dat is jammer. De auteur heeft echter wel een boeiend onderwerp gekozen. Het zal zeker in de smaak vallen bij science fiction-liefhebbers.
Richting het einde van het verhaal krijg je als lezer het gevoel dat een en ander afgeraffeld wordt. Sommige passages worden in een klein aantal bladzijden verteld, waar je liever wat meer over had willen lezen. Dat geldt ook voor de epiloog. Voor je gevoel mis je daar nog wat afsluitende informatie. Al met al heeft Betten met ‘Quarantaine’ een prima debuut geschreven.
Auteur: Erik Betten
Titel: Quarantaine
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024580804
- Login om te reageren