Esther Captain en Maarten Dallinga – Het vrijheidsboek
De hoofdvraag in ‘Het vrijheidsboek’ is: Welke betekenis hebben vrijheid en onvrijheid in het Nederland van nu? Daarvoor hebben de auteurs veertien inspirerende Nederlanders geïnterviewd om erachter te komen wat hun antwoord op deze vraag is. Onder andere Auschwitz-overlevende Lotty Huffener-Veffer, oud-minister Jan Pronk, schrijfster Marion Bloem en historicus Chris van der Heijden vertellen hun verhaal.
De geïnterviewden hebben heel verschillende achtergronden en ervaringen, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze een sterk ontwikkelende visie op de begrippen vrijheid en onvrijheid hebben. Ze hebben hierover een duidelijk verhaal te vertellen.
‘Het vrijheidsboek’ is een indrukwekkend boek om te lezen. Alle veertien Nederlanders hebben een verhaal te vertellen én te delen. Ze hebben elk hun eigen ervaringen met vrijheid en onvrijheid. Dat maakt van het boek een bijzondere bundel, die niet zou misstaan tussen de schoolboeken op de middelbare school. Naast de verhalen lees je extra uitleg over bepaalde gebeurtenissen uit de geschiedenis. Niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, toch een van de eerste zaken waar je aan denkt bij (on)vrijheid, maar bijvoorbeeld ook over de slavernij, Pim Fortuyn en de Bosnische burgeroorlog.
Het verhaal van Lotty Huffener-Veffer heeft veel indruk op mij gemaakt. Zij is een van de laatsten die kan vertellen hoe het in concentratiekamp Auschwitz was. Via gastlessen vertelt zij daarover in klassen. Knap hoe ze dat doet. Het heeft effect, vertelt ze, en dat is natuurlijk enorm belangrijk. Haar stukje bleef nog lang in mijn hoofd zitten, nadat ik het gelezen had.
Auteurs: Esther Captain en Maarten Dallinga
Titel: Het vrijheidsboek
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 223
Uitgeverij: Amsterdam University Press / Nationaal Comité 4 en 5 mei
ISBN: 9789462981713
- Login om te reageren