Overslaan en naar de inhoud gaan

Florian Boland – De ijzeren engel

Mark Moulain is net gestart als assistent-psychiater bij een kliniek in Haarlem, wanneer Julian Kroon wordt opgenomen. Julian is een voormalige cadet aan de KMA. Mark raakt gefascineerd door deze nieuwe, zwijgzame patiënt.

Rondom Julian gebeuren er namelijk allerlei vreemde zaken. Waarom liegen de collega-cadetten van Julian? En wie is de mysterieuze bezoeker die Julian wil helpen? Mark probeert de verschillende onduidelijkheden op te lossen binnen de grenzen van zijn beroep. Tegelijkertijd probeert hij te ontsnappen uit de schaduw van zijn vader, een ontspoorde psychiater die zijn gezin verliet voor de Bhagwan-sekte.

Hoe verder zijn zoektocht naar antwoorden rondom Julian gaat, hoe meer hij wordt meegesleept in een spiraal van leugens en vreemde gebeurtenissen. Komt Mark er op tijd achter wat er allemaal aan de hand is? En ontdekt hij de waarheid rondom zijn eigen trauma?

‘De ijzeren engel’ begint met een ietwat mysterieuze proloog, waarna je meteen verder wilt lezen om erachter te komen wat deze passage te betekenen heeft. Florian Boland behoudt de mysterie en geheimzinnigheid lange tijd in het boek en dat is meteen de kracht van dit verhaal. Stukje bij beetje krijg je antwoorden maar ook nieuwe vragen. De auteur houdt hiermee de aandacht van de lezer vast en zorgt ervoor dat je scherp blijft tijdens het lezen.

Het verhaal leest prettig, mede dankzij de beeldende schrijfstijl van Boland. De gebeurtenissen in en buiten de kliniek zie je als lezer allemaal voor je. Ik kan me goed voorstellen dat dit boek ooit verfilmd zal gaan worden. Voor je het weet, ben je al bij de ontknoping aanbeland. Daar geeft de auteur nog een verrassende wending aan het verhaal. De epiloog zorgt uiteindelijk voor een afsluitend geheel van het boek.

‘De ijzeren engel’ is het debuut van Boland. De auteur laat hiermee zien dat hij erg goed kan schrijven. Knap gedaan! Ik kijk al uit naar zijn tweede boek…

Auteur: Florian Boland
Titel: De ijzeren engel
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Pepper Books
ISBN: 9789020608427