Overslaan en naar de inhoud gaan

Floris Kleijne – Klaverblad

Zorah was vijf toen haar vader haar moeder doodsloeg met een bijl. Vijfentwintig jaar later is ze een zeer succesvolle consultant die op het punt staat de deal van haar leven te sluiten. Tot ze een bericht krijgt met een afbeelding van een bloederige bijl.

Wat heeft het bericht te betekenen? Wie weet er van Zorahs verleden af? En is de timing toevallig, of zijn Zorahs privé- en zakelijke leven onlosmakelijk met elkaar verbonden? Om haar vele vragen te beantwoorden, neemt Zorah privédetective Roelant in de arm. Maar is Roelant wel wie hij beweert te zijn, of brengt hij Zorah alleen maar verder in gevaar?

Het verhaal van ‘Klaverblad’ wordt vanuit Zorah in de ik-persoon en vanuit Roelant in de derde persoon verteld. Dat zorgt ervoor dat je Zorah goed leert kennen en dat Roelant wat mysterieus blijft. Dat past prima bij het verhaal. Ook weet je sommige momenten als lezer meer dan de personages uit het boek. Hierdoor geeft Floris Kleijne het verhaal wat extra spanning.

Na een spannende proloog die een aantal vragen oproept, begint het verhaal vervolgens als het ware echt. In de verhaallijn van Zorah word je meteen meegenomen. Je leert haar goed kennen, doordat je ook haar gedachten en gevoelens leest. Bij de stukken over Roelant duurt het wat langer voordat je er lekker inzit. Dat mysterieuze past bij het verhaal, maar hij blijft wat oppervlakkiger dan Zorah terwijl je over sommige zaken uit zijn verleden wel meer wil weten.

Kleijne maakt binnen ‘Klaverblad’ gebruik van korte stukjes met extra informatie en hints, waardoor je als lezer nog meer probeert te voorspellen hoe het verhaal zal gaan aflopen. Leuk gedaan! Richting de ontknoping wordt het steeds spannender, maar komen er ook een aantal ongeloofwaardige zaken voorbij. Dat maakt het einde net iets minder sterk dan je van tevoren verwacht had.

Auteur: Floris Kleijne
Titel: Klaverblad
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022591222