Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaby Rasters – Hemelse modder

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Ze proberen zijn gerecht elk jaar met Kerstmis na te maken. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

Gaby Rasters vertelt het verhaal van ‘Hemelse modder’ voornamelijk vanuit Iselle. Je leest haar gevoelens en gedachten, waardoor je haar steeds beter gaat leren kennen. Tussendoor lees je brieven van Dagmar aan haar moeder, waardoor je ook dit personage steeds beter gaat begrijpen. Die brieven zijn heel bijzonder om te lezen, vooral omdat ik ook wel eens een brief aan mijn overleden vader schrijf. Die hoofdstukken kwamen hierdoor wel even extra binnen bij mij.

Rasters weet het heftige verhaal van de zussen op een mooie en realistische manier weer te geven. Het lijkt me zo heftig om op zo’n jonge leeftijd je beide ouders te verliezen. De auteur laat zien dat zo’n gebeurtenis tekenend is voor je leven. Je staat daardoor anders in het leven dan leeftijdsgenootjes die dat niet hebben meegemaakt. De strubbelingen waar beide zussen mee te maken hebben, is interessant om te lezen… met name hoe ze daar allebei op een hele andere manier mee omgaan.

‘Hemelse modder’ is een prachtig verhaal dat je niet onberoerd laat. Regelmatig zal er een traantje in je ogen staan bij het lezen van een bepaalde passage.

Auteur: Gaby Rasters
Titel: Hemelse modder
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022586488