Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaby Rasters – Julia & Julia

"Horen, zien en zwijgen. Weet je wel waar jij aan begint? Wat je over jezelf afroept? En nog erger, wie je meeneemt in je val? SURDUS is te machtig en te gevaarlijk. Jij bent het begin, maar misschien ook wel het einde. Jouw eigen einde…Jij speelt met vuur!'

Een waarschuwing aan de in Australië wonende dove Julia om vooral niet op zoek te gaan naar haar verleden. Een andere Julia, die in Nederland woont, ontvangt ook een waarschuwing. Deze zeer getalenteerde pianospelende Julia is op zoek naar haar verdwenen tweelingzus. Haar zoektocht gaat wel heel ver en met hulp van haar pianoles-leerling Niky komt ze heel dichtbij de waarheid. De vraag is of ze die waarheid wel onder ogen wil komen. Deze zoektocht naar het verleden zal de toekomst van beide Julia's voor altijd veranderen.

In ‘Julia & Julia’ volg je twee personages die allebei Julia heten. Afwisselend lees je wat de Julia in Australië en de Julia in Nederland meemaakt. Al gauw blijkt dat ze allebei een heftig verleden hebben, waarin veel is gebeurd. Gaby Rasters laat stukje bij beetje weten wat de beide vrouwen hebben meegemaakt. Doordat er in elk hoofdstuk een perspectiefwisseling is, blijft het verhaal boeien. Je bent benieuwd wat er precies gebeurd is en wat de personages eventueel met elkaar te maken kunnen hebben.

Niet alles dat Rasters tijdens het verhaal laat gebeuren is even verrassend, alhoewel je ook een aantal keren met verbazing aan het lezen bent. Zonder teveel van de inhoud weg te geven, komen er tijdens het lezen van ‘Julia & Julia’ een aantal vragen in je op. Zijn er echt ouders die zo ver gaan voor hun kind? Hoe kan het dat dit allemaal gebeurd met medeweten van al die mensen zonder dat er iets tegen gedaan wordt?

De ontknoping is spannend en vormt een prima afsluiting van het verhaal. De auteur laat wel wat ruimte over voor een eventueel vervolg. Ik weet niet of dat er ooit gaat komen, maar ik ben ergens wel nieuwsgierig hoe het met de verschillende personages verder zou gaan.

Auteur: Gaby Rasters
Titel: Julia & Julia
Genre: Roman
Aantal pagina's: 233
Uitgeverij: Ellessy Relax
ISBN: 9789086603718