Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in februari '14

De tweede maand van 2014 is voorbij, dus het is tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken in februari. 'De dag dat ik doodging' van Tania Bongers heeft ontzettend indruk op me achtergelaten. Mocht je dit boek nog niet gelezen hebben, dan raad ik je dit absoluut aan!

12. Kris Verburgh- De voedselzandloper
Arts Kris Verburgh laat zien dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking. Doordat ik zelf mijn eetpatroon heb aangepast, was ik erg benieuwd naar ‘De voedselzandloper’. Het boek heeft er bij mij niet voor gezorgd dat ik op nog een andere manier ga eten. Mijn eigen methode werkt en zorgt ervoor dat ik de overtollige kilo’s langzaamaan kwijtraak.

13. Auke van Stralen – Tankstelle
Duitsland 1998. Douwe werkt naast zijn studie in een tankstation, waar hij bevriend raakt met Mehmet en Toni. Via Toni maakt Douwe kennis met VOWA, een koeriersdienst die beschikt over luxe zakenauto’s. Douwe en Mehmet sluiten zich aan en worden ingewijd in de wereld van snelwegen, hotels en geheime codes. Hun vracht, de ‘zeepjes’, krijgen ze nooit te zien: zelfs de koeriers weten niet waar in de auto de buit zich bevindt. Aan het eind van de rit wachten letterlijk bergen geld. Er zijn uitjes naar chique badplaatsen, er zijn vrouwen en er is champagne. Maar ook het motto ‘binnen is binnen’ klinkt vaak. Het duurt lang voordat Douwe ontdekt dat dit motto buitengewoon serieus genomen moet worden. De grens tussen vriendschap en verraad blijkt flinterdun. ‘Tankstelle’ is een boeiend verhaal over vriendschap en hoe dicht vriendschap en verraad bij elkaar kunnen liggen.

14. Tania Bongers – De dag dat ik doodging
Het aangrijpende relaas van een jonge vrouw die tijdens haar zwangerschap ontdekt dat ze baarmoederhalskanker heeft. De reactie van de artsen is eenduidig: checken of er geen uitzaaiingen zijn, de baby aborteren en de baarmoeder met de tumor verwijderen, alleen dan heeft ze een overlevingskans. Maar Tania denkt er niet over om abortus te plegen. Vσσr alles zal ze proberen het kindje te laten overleven. De dag dat ik doodging is het genadeloos eerlijke verhaal van een moeder die vecht voor haar kind. Een verhaal over kanker, liefde, onmacht, zwangerschap en ethische keuzes. Sommige boeken laten zo'n indruk op je achter dat je er even stil van wordt. 'De dag dat ik doodging' van Tania Bongers is zo'n boek. Met tranen in mijn ogen en kippenvel op mijn armen heb ik dit boek gelezen. Een absolute leestip!

15. Wim Daniëls – Gnoeg is gnoeg
Waarom valt carnaval altijd vroeg of laat? Wat is er met het maarts viooltje aan de hand als het pas in april bloeit? Waarom krijgen ze in natuurfilms nooit genoeg van het opjagen van gnoes naar een wild stromende rivier waarin krokodillen liggen? Je zou zeggen: gnoeg is gnoeg. In zijn wekelijkse column bij het radioprogramma Spijkers met Koppen analyseert Wim Daniëls met zijn unieke humor en zijn feilloze gevoel voor taal de eigenaardigheden van de wereld waarin we leven. De politiek, de sport, de media en het culturele leven: Wim Daniëls laat er met groot plezier zijn licht over schijnen. ‘Gnoeg is gnoeg’ is een heerlijk boek om te lezen, vooral voor taalliefhebbers. Ik heb ervan genoten en regelmatig om een column gelachen.

16. Deborah Myler – De boekwinkel
Esmee studeert kunstgeschiedenis in New York. Ze houdt van de stad en is stapelverliefd op haar vriend. Tot Mitchell haar dumpt - net voordat ze hem wil vertellen dat ze zwanger is. Esmee besluit haar kind alleen op te voeden. Ze vindt een baantje bij De Uil, een rommelige tweedehands boekwinkel in Manhattan, met een kleurrijke personeelsbezetting en een aantal tijd-, tact- en thuisloze vaste bezoekers. In De Uil voelt Esmee zich op haar gemak. Tot de berouwvolle Mitchell alles op alles zet om haar terug te krijgen. ‘De boekwinkel’ is een geweldig boek. Myler gebruikt prachtige en uitgebreide beschrijvingen om de verschillende decors en de diverse personages te beschrijven. Ze zorgt ervoor dat je je helemaal in de boekwinkel De Uil waant. Geweldig!

17. Naoki Higashida – Waarom ik soms op en neer spring
Het is vrij moeilijk om het gedrag en de belevingswereld van een autist te begrijpen. In 'Waarom ik soms op en neer spring' geeft Naoki Higashida antwoord op de vragen die iedereen zich altijd bij autisme stelt. Naoki was dertien toen hij dit boek schreef. Dat is op zich al bijzonder maar als je weet dat hij autistisch is, is het nog opmerkelijker. Het is een verhelderend en inspirerend boek voor iedereen die in het begrijpen van een ander is geïnteresseerd, ouders, familie, verzorgers en leerkrachten van autistische kinderen. Naoki bewijst dat ook mensen met autisme over fantasie, humor en empathie beschikken en maakt ons op een indringende en ontroerende manier duidelijk hoe belangrijk geduld en begrip zijn. ‘Waarom ik soms op en neer spring’ is een indrukwekkend boek. Je leert veel over autisme en het is knap en indrukwekkend hoe een 13-jarige jongen dit heeft kunnen vertellen.

18. Myrthe van der Meer – Kalf
Onno en Jurgen Kapteijns, grootvader en kleinzoon, zijn de laatste telgen uit een groot artiestengeslacht. Ze verafschuwen elkaar tot op het bot, hebben elkaar nog nooit ontmoet en hopen vooral dat dat zo blijft.Dan slaat het noodlot toe en worden ze veroordeeld tot één laatste roadtrip dwars door Nederland. Samen. Het is het begin van een epische strijd tussen twee mannen die alle reden hebben om elkaar te wantrouwen; een confrontatie met de keuzes uit het verleden en de vraag wat nu precies maakt wie je bent; over leven, eenzaamheid en de dood, en de humor die hen verbindt. ‘Kalf’ is een prachtig verhaal met een verrassend einde. Myrthe van der Meer weet de emoties van kleinzoon en grootvader prachtig te beschrijven.

19. Suzanne Vermeer – Winterberg
Na de dood van haar tante Eva wordt Sophie samen met haar nichten Isa en Lieke verzocht om naar Winterberg te komen voor het openen van het testament. Al snel blijkt dat Eva wel wat voorwaarden aan haar nalatenschap heeft gekoppeld en dat zorgt voor onrust onder de familieleden. Er ontstaat een fikse ruzie omdat Isa heel andere ideeën dan de rest heeft. De volgende dag komt ze niet opdagen. Als Sophie haar gaat zoeken, vindt ze tot haar afschuw het ontzielde lichaam van Isa. Verbijsterd moet ze toezien hoe haar man Daan door de politie als verdachte wordt opgepakt. Daan houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is. Maar als dat zo is; hoe komen zijn vingerafdrukken dan op het moordwapen? Sophie moet haar eigen angsten overwinnen en de geheimen van het hotel zien te achterhalen omdat steeds duidelijker wordt dat daar misschien het ultieme bewijs voor Daans onschuld ligt... ‘Winterberg’ is een boek zoals we van Suzanne Vermeer kunnen verwachten: een vermakelijk tussendoortje. Jammer dat er weinig verrassing inzit wie de dader uiteindelijk is. Dat is bij sommige andere boeken van Vermeer wel anders.