Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in juni ‘13

De maand juli is alweer een weekje oud, dus hebben jullie mijn gelezen boeken van de vorige maand nog tegoed. Het pareltje van afgelopen maand is 'Zwijgrecht' van Loes den Hollander. Ik ben een groot fan van deze auteur, en haar nieuwste boek is een van haar beste... vind ik. Zoek je nog een boek om mee op vakantie te nemen? Dan is 'Zwijgrecht' een aanrader!

49. Rae Meadows – Moeders en dochters
Sam is nog maar kort moeder terwijl ze haar eigen moeder Iris onlangs heeft verloren. Hoewel ze zich geen leven meer kan voorstellen zonder haar dochtertje Ella, blijft ze ook twijfelen over haar rol als moeder. En ze mist Iris meer dan ooit. Als ze op een dag een doos met Iris spullen krijgt toegestuurd, ontdekt ze brieven en een foto van Violet, een meisje dat in 1900 op elfjarige leeftijd in haar eentje van New York naar het Middenwesten reisde. Wie was zij? ‘Moeders en dochters’ laat het verhaal van drie generaties zien en hoe het is om moeder en dochter te zijn. Helaas is het verhaal op meerdere momenten saai te noemen, waardoor je moeite hebt om door te blijven lezen. Ik heb ‘m uitgelezen, maar vond het geen boeiend verhaal.

50. Jill Mansell – Kiezen of delen
Daar zit je dan: ingesneeuwd in een pub, samen met een ontzettend leuke man die jou net uit je kapotte auto heeft gered. Nadia en Jay zullen een kamer moeten delen terwijl ze wachten op de dooi. Natuurlijk ziet Nadia dat Jay heel aantrekkelijk is, maar ze heeft al sinds jaren een vriend: Laurie. Niet veel later dumpt Laurie Nadia, om vervolgens weer op hangende pootjes terug te komen. En dan zal Nadia moeten kiezen... Jill Mansell weet hoe ze een leuke chicklit moet schrijven. Dat geldt ook voor ‘Kiezen of delen’.

51. Julie Powell – Julie en Julia
Julie is tegen haar dertigste nog steeds uitzendkracht. In een opwelling besluit ze omin één jaar álle recepten uit het kookboek van Julia Child temaken. Op haar weblog doet ze verslag van haar culinaire blunders en successen. De film ‘Julie and Julia’ vond ik geweldig en heb ik inmiddels meerdere keren gezien; het boek kon me niet boeien. Misschien als ik eerst het boek had gelezen en daarna de film had gezien, dat het dan anders was. Als je de film gezien hebt, zou ik het boek links laten liggen.

52. Loes den Hollander – Nooit alleen (geschenk Maand van het Spannende Boek)
Het verhaal gaat over Aline die ontdekt dat haar man iets voor haar heeft verzwegen. Al gauw ondervindt ze de lugubere gevolgen daarvan. ‘Nooit alleen’ is een aardig boek. Ik ben een groot fan van Loes den Hollander, en heb al haar boeken gelezen. Ik had daardoor wat meer verwacht van dit verhaal. Diepere uitwerking van de personages bijvoorbeeld. Al met al zorgt de ontknoping toch voor een boeiend verhaal.

53. Barbara Zitwer – De dameszwemclub
De jonge New Yorkse architecte Joey vertrekt naar de Cotswolds in Engeland om een landhuis te verbouwen tot hotel. Ze ontmoet weerstanden, onder meer van conciërge Ian. Bij toeval ontdekt ze een ijskoud meertje, waar een groep excentrieke tachtig-plus dames zwemt. Ze vindt aansluiting bij de zwemclub, gewijd aan James Barrie, auteur van Peter Pan die in het landhuis verbleef. Subplots zijn de vriendschap met jeugdvriendin Sarah en de ontluikende romance met Ian, in dit boeiende verhaal in de derde persoon. Door deze ontwikkelingen leert Joey zichzelf en haar waarden vinden. Vermakelijk boek om te lezen. Het boek verschaft je enkele uurtjes vol leesplezier.

54. Magnus Montelius – De man uit Albanië
In de vroege morgen wordt een man aangetroffen aan de voet van een heuvel. Dood. Hij heeft een Albanees paspoort, maar de Albanese autoriteiten ontkennen zijn bestaan. Drie mannen raken verstrikt in de vraagtekens rondom de dode. De een bezig met een routineus onderzoek, de tweede op zoek naar een goed verhaal en de derde schuilend voor de regen. Alle drie zullen ze erachter komen dat de waarheid rondom de man uit Albanië veel gecompliceerder is dan aanvankelijk lijkt. Spannend en boeiend boek om te lezen. De auteur zorgt ervoor dat je helemaal wordt meegenomen in het onderzoek.

55. Loes den Hollander – Zwijgrecht
Cathelijne Wolf en Viola Bouvrie wonen hun hele leven in hetzelfde dorp en zijn sinds hun jeugd met elkaar bevriend, als ze Amy Patijn ontmoeten. Al snel ontwikkelt zich een warme en vertrouwelijke relatie tussen de drie vrouwen. Maar ook twijfel en irritatie, al zijn ze daarover minder openhartig. Als de ex van Cathelijne op een dag vermoord wordt aangetroffen, heeft dat zijn weerslag op de onderlinge verhoudingen. Er ontstaat een verkrampte sfeer en het lukt geen van de drie die sfeer te doorbreken. ‘Zwijgrecht’ is een pareltje onder de thrillers van Loes den Hollander. Vanuit de drie hoofdpersonen wordt het verhaal verteld. Er zitten veel onverwachte wendingen in, waardoor het een erg spannend boek is.

56. James Thompson – Engelen van sneeuw
Een knappe Somalische immigrante wordt dood gevonden midden in een besneeuwd veld, haar lichaam is op gruwelijke wijze verminkt en er staat een racistische spreuk in haar borst gekerfd. Aan het hoofd van het onderzoek staat Kari Vaara, hoofdinspecteur van het plaatselijke politiekorps. Ontdekt hij wie deze gruwelijke moord heeft gepleegd? Na ‘Tranen van Lucifer’ heb ik het eerste deel van de Vaara-serie gelezen. Wederom een spannend boek met extra informatie over Finland. Ik kijk al uit naar het derde deel dat in september verschijnt.

56. Abbi Glines – Perfecte zomer
Ashton is het beu braaf te zijn, en de ideale vriendin van Sawyer Vincent. Sawyer is perfect, een ware droomprins, maar hij is nog maar net vertrokken op een sportieve zomervakantie, of zijn neef Beau komt al in zicht... Beau is de meest sexy man die Ashton ooit heeft gezien en - hoewel hij gevaar betekent - voelt ze zich zeer tot hem aangetrokken. Een aardig boek over een liefde die perfect lijkt, maar dat toch niet helemaal is. Soms wat voorspelbare verhaallijnen, maar al met al wel een boek dat je blijft lezen.