Overslaan en naar de inhoud gaan

Godelieve Meeuwissen – Inspirerend leiderschap op afstand

Hoe geef je inspirerend leiding aan je teamleden als je ze niet of nauwelijks ziet? Je dacht nog even dat videobellen de oplossing was, maar dat zijn jullie intussen ook behoorlijk beu. Wat dan wel? Hoe zorg je dat iedereen in je team, ook vanuit huis, fit en fris zijn werk kan doen?

Met de negen praktische principes uit dit boek wordt dat (bijna) een makkie. Afstand hoeft namelijk helemaal geen bezwaar te zijn bij het leidinggeven.

Als er iets voor veel mensen waarschijnlijk blijvend zal gaan werken door de coronacrisis, is het de verdeling tussen thuiswerken en op kantoor werken. Als ik naar mezelf kijk: ik werkte drie dagen in de week op kantoor in een kantoortuin en ik ben naar drie dagen thuiswerken gegaan (met in het begin nog een kleine dreumes om me heen toen de kinderopvang gesloten was). In het begin was het wennen om thuis te werken, maar naarmate het langer duurde vond ik steeds meer mijn draai en merkte ik dat ik heel productief thuis kon werken. Toen ik laatst voor het eerst een halve dag op kantoor werkte, was dat echt weer wennen en was het in het begin vooral even bijkletsen met collega’s. In de toekomst zie ik een verdeling tussen thuis- en op kantoor werken zeker wel zitten.

Godelieve Meeuwissen gaat met haar boek ‘Inspirerend leiderschap op afstand’ in op de huidige werksituatie voor veel bedrijven. Zij schrijft het vooral voor leidinggevenden, maar ook voor andere medewerkers is het interessant om te lezen. Ik heb zelf geen leidinggevende functie, maar ik heb er voor mezelf ook praktische tips uitgehaald. Bijvoorbeeld over het beginnen van je werkdag: je bent geneigd om als eerste je mailbox te openen, dat te verwerken en dan verder te gaan. Meeuwissen raadt juist aan: ”Concentratie in de ochtend, communicatie in de middag.” Dit zal niet elke dag kunnen en niet bij elke functie passen, maar om als eerste het geconcentreerde werk te doen vind ik wel een mooi uitgangspunt.

‘Inspirerend leiderschap op afstand’ begint met wat praktische informatie, zoals een verwijzing naar het online werkboek en de vier types teamleden. Daarna gaat de auteur in op negen praktische tips om ook op afstand een sterk team te hebben en te houden. Meeuwissen schrijft alles op een duidelijke manier op. Nergens komt ze belerend of iets dergelijks over. Ze reikt handvaten uit aan leidinggevenden en iedereen kan eruit halen wat voor hem of haar van toepassing is. Heel handig om het thuiswerken en het teamgevoel te optimaliseren.

Auteur: Godelieve Meeuwissen
Titel: Inspirerend leiderschap op afstand
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 120
Uitgeverij: Bigbusinesspublishers
ISBN: 9789493171107