Overslaan en naar de inhoud gaan

Graeme Simsion – Het Rosie Project

Professor Don Tillman is docent genetica aan de universiteit. Hij is heel intelligent, weet hoe hij een lekkere maaltijd op tafel moet zetten en benadert het leven heel rationeel. Zijn tijd is tot op de minuut nauwkeurig ingedeeld. Don heeft het syndroom van Asperger, maar hij is nog niet zo ver om dat toe te geven. Hij is gewoon anders dan de rest… en dat vindt hij niet per se iets negatiefs.

Don is wel eens op date geweest met een vrouw, maar verder dan een eerste date is hij nooit gekomen. Hij wil het ‘Echtgenote Probleem’ – zoals hij het zelf omschrijft – graag op een zo efficiënte wijze oplossen. Hij maakt een zestien pagina’s tellende vragenlijst en hoopt daarmee zijn perfecte partner te vinden.

Dan komt Rosie Jarman opeens in zijn leven. Ze is verre van perfect voor hem, maar ze is ook mooi en slim. Daarnaast zoekt ze haar biologische vader. En dat is een project waar Don haar graag mee wil helpen…

‘Het Rosie Project’ is een heerlijk en geweldig boek om te lezen. Je leest het verhaal vanuit Don Tillman en krijgt daarmee een kijkje in het hoofd van een autistische man. Het is leerzaam om te lezen op welke manier Don met bepaalde situaties omgaat, zoals het koken van maaltijden en het op date gaan. Ondanks (of misschien wel dankzij) al zijn eigenaardigheden en typische eigenschappen sluit je hem meteen vanaf het eerste hoofdstuk in je hart. Hij deed mij enigszins denken aan het personage Sheldon uit ‘The Big Bang Theory’. Het grootste verschil tussen de beide mannen is dat Don wel in staat is tot liefde en fysiek contact.

Het boek leest als trein, mede dankzij de leuke en toegankelijke schrijfstijl van Graeme Simsion, de humor die erin voorkomt en de relatief korte hoofdstukken. Er zitten een heleboel leuke scènes in het verhaal. Een stukje dat me is bijgebleven, is het volgende: “Een paar minuten later bedacht ik iets. ‘Verkopen ze hier ergens mannenshirts?’ Rosie begon te lachen. ‘Op Fifth Avenue, in New York? Misschien hebben we geluk.’ Ik bespeurde sarcasme, maar op een vriendelijke manier. We vonden een nieuw shirt in dezelfde stijl als dat van Claudia, in een gigantische winkel die Bloomingdale’s heette en die toevallig niet aan Fifth Avenue lag. We konden niet kiezen tussen twee opties, dus kochten we ze allebei. Mijn kledingkast zou uitpuilen!”

Simsion laat met ‘Het Rosie Project’ op een prachtige en humoristische wijze zien hoe twee totaal verschillende personen in eerste instantie ontzettend aan elkaar moeten wennen, maar elkaar uiteindelijk toch accepteren zoals ze zijn. Dit boek is een absolute aanrader om te lezen.

Auteur: Graeme Simsion
Titel: Het Rosie Project
Genre: Roman
Aantal pagina's: 333
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021015723