Overslaan en naar de inhoud gaan

Haro Kraak – Lekhoofd

Noah Kremer is zeventien jaar en hij is anders dan andere jongeren. Als kind ontdekte hij dat hij de wereld heel anders ervaart dan anderen. Hij kan geluiden proeven en letters en cijfers in kleuren zien. Mede hierdoor heeft hij eigenlijk geen vrienden en wordt hij veel gepest.

Dan leert hij Teun kennen als hij in de brugklas zit en wordt hij niet raar aangekeken of veroordeeld vanwege zijn gedrag. Samen met Teun gaat Noah op een ontdekkingstocht van de zintuigen en van de puberteit. Wat heeft Noah nu eigenlijk precies? En wat valt er allemaal te ontdekken als je een puberjongen bent?

‘Lekhoofd’ is een ontroerend en indrukwekkend boek. Je leest het verhaal vanuit het ik-personage van Noah, maar ook de andere personages komen uitgebreid aan bod. Haro Kraak heeft ze allemaal goed uitgewerkt, waardoor je van alles over hen leert en ze daardoor vrij goed leert kennen. Noah heeft geen eenvoudige jeugd gehad; hij heeft heel wat voor zijn kiezer gehad. En zijn perceptie van zaken heeft het hem zeker niet gemakkelijker gemaakt. Dat laat de auteur op indringende wijze weten en dat maakt indruk op je als lezer.

Kraak heeft een mooie en duidelijke schrijfstijl, waardoor de roman prettig en vlot leest. Als je eenmaal begonnen bent met lezen, is het lastig om het boek weg te leggen. Je leeft mee met Noah en wil weten wat er vroeger allemaal gebeurd is. De auteur heeft ervoor gekozen om heden en verleden als het ware door elkaar te laten lopen. Je leest over Noahs tijd in het revalidatiecentrum en over wat er in zijn jeugdjaren allemaal is gebeurd. Hierdoor wordt de aandacht van de lezer vastgehouden.

Richting het einde van het boek heeft de auteur nog een verrassing voor zijn lezers in petto. Dat maakt het verhaal helemaal af. Als je het uithebt, blijft Noah nog wel even door je hoofd rondspoken. Het is een verhaal dat je niet zomaar vergeet. Kraak heeft met ‘Lekhoofd’ een geweldig debuut geschreven. Hopelijk volgen er nog meer boeken van zijn hand.

Auteur: Haro Kraak
Titel: Lekhoofd
Genre: Roman
Aantal pagina's: 240
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789025447410